Στους δρόμους χιλιάδες Βραζιλιάνοι για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο

Στους δρόμους χιλιάδες Βραζιλιάνοι για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο Facebook Twitter
EPA/Marcelo Sayao
0

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι κατέβηκαν στους δρόμους στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τρίτη, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία της ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο, για να απαιτήσουν «δικαιοσύνη».

Κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα όπως «η Μαριέλε ζει» και φωνάζοντας «δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, καθώς η αγανάκτηση δεν μοιάζει να καταλαγιάζει.

«Είναι σημαντική όλη αυτή η κινητοποίηση προκειμένου αυτό το βάρβαρο έγκλημα να μην παραμείνει ατιμώρητο. Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για έγκλημα του κράτους», δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα «έγκλημα της αστυνομίας, για να σιγήσει μια φωνή που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαφαέλ Καβάλι, ένας 36χρονος δικηγόρος.

Η 38χρονη Μαριέλε Φράνκο, που καταγόταν από τη φαβέλα Μαρέ, μια από τις φτωχοσυνοικίες στο βόρειο τμήμα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, όπου το πρόβλημα του βίαιου εγκλήματος είναι εντονότερο, είχε γίνει σύμβουλο του αγώνα των μαύρων γυναικών στη Βραζιλία εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Στους δρόμους χιλιάδες Βραζιλιάνοι για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο Facebook Twitter
EPA/Marcelo Sayao

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τη δημοτική σύμβουλο δέχθηκε επίθεση τη 14η Μαρτίου. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον της Φράνκο, η οποία χτυπήθηκε από πολλές σφαίρες, αρκετές στο κεφάλι.

«Ποιοι σκότωσαν την Μαριέλε και τον Άντερσον;» (σ.σ. τον οδηγό της, που επίσης έχασε τη ζωή του στην επίθεση εναντίον της δημοτικής συμβούλου), έγραφε αυτοκόλλητο που μοίρασαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους μαύρους στη Βραζιλία», είπε με δάκρυα στα μάτια η Θουάνι, μια φοιτήτρια, 19 ετών.

Στους δρόμους χιλιάδες Βραζιλιάνοι για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο Facebook Twitter
Συμβολική διαμαρτυρία στο Ρίο ντε Τζανέιρο. EPA/Marcelo Sayao

Η πολεμική γύρω από τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου έχει στο επίκεντρό της τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθεί το έγκλημα: το τηλεοπτικό δίκτυο Globo μετέδωσε ότι ανήκαν σε μια παρτίδα που αγοράστηκε από τη βραζιλιάνικη αστυνομία το 2006. Η κυβέρνηση αντίθετα διαβεβαίωσε πως οι σφαίρες είχαν κλαπεί πριν από χρόνια από την αστυνομία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM