Στους 9 οι νεκροί από την καταιγίδα που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη - Πολλά προβλήματα από τους σφοδρούς ανέμους

Στους 9 οι νεκροί από την καταιγίδα που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη - Πολλά προβλήματα από τους σφοδρούς ανέμους Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη Γερμανία. EPA/FRIEDEMANN VOGEL
0

Εννέα νεκρούς έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής η σφοδρή καταιγίδα «Φρειδερίκη» που πλήττει τη Βόρεια Ευρώπη, εκ των οποίων οι έξι στη Γερμανία, όπου σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία των τραίνων που είχε διακοπεί εντελώς την Πέμπτη.

Οι υπερταχείες ICE κυκλοφορούν κανονικά σήμερα στη νότια Γερμανία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα», ανακοίνωσε η εταιρεία Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn).

Τα μεγαλύτερη προβλήματα εντοπίζονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που εξακολουθεί να πλήττεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στον ορεινό όγκο του Χαρτς, στην κεντρική Γερμανία, καταγράφηκαν ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 203 χιλιομέτρων.

Στη διάρκεια του πρωινού αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως το Σαββατοκύριακο.

Η τελευταία φορά που η Deutsche Bahn είχε αναστείλει εντελώς την κυκλοφορία των τραίνων της ήταν το 2007 όταν τη χώρα έπληττε η καταιγίδα «Κύριλλος».

Η «Φρειδερίκη», που στη Γαλλία και στο Βέλγιο αποκαλείται «Ντέιβιντ», κατευθύνεται προς την ανατολική Γερμανία με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 130 χιλιομέτρων της ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στη Θουριγγία οι ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τη στέγη ενός σχολείου, μέσα στο οποίο βρίσκονταν μαθητές, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Νωρίτερα η καταιγίδα είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ολλανδία, όπου μόνο μερικά τραίνα είχαν επανέλθει στην κυκλοφορία χθες το βράδυ, αλλά και στο Βέλγιο. Τα τραίνα Thalys, που συνδέουν τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, έφταναν χθες μέχρι τις Βρυξέλλες.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ αναβλήθηκαν πολλές πτήσεις το πρωί. Τα δρομολόγια επαναλήφθηκαν το απόγευμα, ωστόσο ο αέρας παρέσυρε τις λαμαρίνες στη στέγη ενός τερματικού σταθμού και οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο αίθουσες αναχωρήσεων. Συνολικά ακυρώθηκαν 320 πτήσεις.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Μονάχου στη Γερμανία.

Στη Γερμανία έξι άνθρωποι, εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που συνδέονταν με την καταιγίδα. Ένας 59χρονος καταπλακώθηκε από δέντρο στο Έμεριχ-Έλτεν, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Δύο πυροσβέστες, ένας στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και ένας στη Θουριγγία σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης. Ένας οδηγός νταλίκας, 68 ετών, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που συνδέεται με την καταιγίδα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Ρηνανίας.

Στο Βρανδεμβούργο, 120 χιλιόμετρα νότια το Βερολίνου, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε από μια σφοδρή ριπή ανέμου. Επίσης ένας 61χρονος οδηγός έχασε τη ζωή του αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και έπεσε πάνω σε ένα φορτηγό στην περιοχή του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας.

Στην Ολλανδία δύο άνδρες, 62 ετών και οι δύο, σκοτώθηκαν από την πτώση δέντρων στο Τσβέλε και το Ένσεντε. Στο Βέλγιο, ένας οδηγός έχασε τη ζωή του όταν δέντρο έπεσε πάνω στο όχημά του, στα νότια προάστια των Βρυξελλών.

Επίσης στην Ολλανδία, από τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων προκλήθηκε πραγματικό χάος: εκατοντάδες επιβάτες, συγκεντρωμένοι στους σταθμούς, έψαχναν μάταια ένα μέσο μεταφοράς, αφού και τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ διεξάγονταν με σοβαρά προβλήματα.

Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε και στους αυτοκινητόδρομους, όπου 66 φορτηγά ανατράπηκαν από τους σφοδρούς ανέμους.

Στη βόρεια Γαλλία, περίπου 3.000 νοικοκυριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM