Στο Μπουτάν οι τουρίστες θα πληρώνουν φόρο 200 δολάρια τη μέρα

Στο Μπουτάν οι τουρίστες θα πληρώνουν 200 δολάρια τη βραδιά Facebook Twitter
Βουδιστικό μοναστήρι στο Μπουτάν - Φωτ.: Unsplash.
0

Το Μπουτάν θα ανοίξει ξανά στους τουρίστες από τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας.

Ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων με τη φυσική ομορφιά και την αρχαία βουδιστική κουλτούρα είχε απαγορεύσει την είσοδο τουριστών από τον Μάρτιο του 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. 

Η χώρα με τους λιγότερους από 800.000 κατοίκους, έχει καταγράψει περίπου 60.000 κρούσματα και μόνο 21 θανάτους. Ωστόσο, η οικονομία συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, εχθές, το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπουτάν ανακοίνωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα, οι τουρίστες θα επιβαρύνονται με ένα τέλος «Βιώσιμης Ανάπτυξης» 200 δολαρίων ανά διανυκτέρευση, από τα 65 δολάρια που χρεώνονταν στην προπανδημική εποχή. Αξιωματούχοι είπαν ότι το νέο τέλος θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των τουριστών στις εκπομπές άνθρακα.

«Ο κορωνοϊός μας επέτρεψε να κάνουμε επανεκκίνηση, να ξανασκεφτούμε πώς μπορεί να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα ο τομέας […] διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα αποτυπώματα άνθρακα», δήλωσε ο Tandi Dorji, πρόεδρος του τουριστικού συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών της χώρας. 

Ο τουρισμός απασχολεί 50.000 άτομα στο Μπουτάν και απέφερε έσοδα κατά μέσο όρο 84 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια πριν από την πανδημία.

Το Μπουτάν άνοιξε για εύπορους τουρίστες το 1974 όταν δέχτηκε 300 επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί σε 315.600 το 2019, και ήταν αυξημένος κατά 15,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ