Στο εδώλιο ξανά ο Νικολά Σαρκοζί- Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση Bygmalion

Ο Νικολά Σαρκοζί χαιρετά Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, η δίκη του Νικολά Σαρκοζί για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion, που σχετίζεται με τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012.



Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του για διαφθορά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται αυτή τη φορά για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.



Η δίκη είναι πιθανόν να αναβληθεί, καθώς νοσηλεύεται ο συνήγορος του Ζερόμ Λαβριγέ, ενός από τους 13 συγκατηγορουμένους του Σαρκοζί.

 

Ο Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων- πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές- προσυπέγραψαν το αίτημα για αναβολή και η εισαγγελία δεν αναμένεται να φέρει αντίρρηση. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη μπορεί να αναβληθεί για τον Μάιο.



Την 1η Μαρτίου ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή,
για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή. Στην υπόθεση Bygmalion κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Αντίθετα από τους συγκατηγορουμένους του που παραπέμπονται κυρίως για απάτη ή συνέργεια, δεν κατηγορείται για το σύστημα των πλαστών τιμολογίων που είχε αναπτυχθεί για να κρύψει τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ' αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM