Στις 29 Απριλίου η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

Στις 29 Απριλίου η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit Facebook Twitter
0

Η σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, για να καθορίσουν τη θέση των 27 στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


«Συγκάλεσα ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο το Σάββατο 29 Απριλίου προκειμένου να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Τουσκ γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής τους σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.


Όμως οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους στη διάρκεια της συνόδου τους στα τέλη Απριλίου για «τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων», τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν λεπτομερείς «οδηγίες διαπραγματεύσεων». Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν παρά πολλές εβδομάδες μετά τη σύνοδο της 29ης Απριλίου.


Ο Τουσκ είχε ανακοινώσει χθες ότι θα παρουσιάσει «εντός 48 ωρών» μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 «τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων», τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν οι 27 κατά τη σύνοδό τους.

«Προσωπικά θα προτιμούσα η Βρετανία να είχε επιλέξει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ, όμως η πλειοψηφία των βρετανών ψηφοφόρων έλαβε διαφορετική απόφαση», σχολίασε σήμερα ο Τουσκ. «Οπότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε το διαζύγιο όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο για την ΕΕ», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM