Στην Ελβετία εντοπίστηκε, μαζί με τη μητέρα της, η οκτάχρονη που είχε πέσει θύμα απαγωγής στην ανατολική Γαλλία την Τρίτη.

 

Το κορίτσι, που είναι καλά στην υγεία του, βρέθηκε σε μία κατάληψη σε ένα παλιό εργοστάσιο στο χωριό Sainte-Croix, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Η μητέρα της οκτάχρονης, Lola Montemaggi, συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν εκείνη που παρήγγειλε την αρπαγή της οκτάχρονης – της οποίας δεν έχει πια την επιμέλεια – από το σπίτι της γιαγιάς της.

 

Το κορίτσι είχε απαχθεί από τρεις άνδρες που, είκοσι λεπτά αργότερα, την παρέδωσαν στη μητέρα της. Δεν έγινε χρήση βίας. Η επιμέλεια του κοριτσιού είχε δοθεί στην γιαγιά της, μητέρα της μητέρας της, τον περασμένο Ιανουάριο καθώς η Montemaggi είχε δηλώσει σε οικογενειακό δικαστήριο ότι ήθελε να «ζει στα περιθώρια της κοινωνίας». Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στο παρελθόν είχε εκφράσει την επιθυμία να πουλήσει τα πάντα και να ζήσει σε ένα αυτοκινούμενο «περνώντας απαρατήρητη».

 

Όπως μεταδίδει το BBC ένας απαγωγέας περίμενε στο αυτοκίνητο και οι άλλοι δύο παρουσιάστηκαν στη γιαγιά του κοριτσιού υποδυόμενοι ότι ήταν στελέχη των υπηρεσιών πρόνοιας. Μητέρα και κόρη φαίνεται πως πέρασαν τα σύνορα την ημέρα της απαγωγής μαζί με τους τρεις άνδρες, με τα πόδια. Εκεί ένας άλλος άνδρας περίμενε τη μητέρα με την κόρη της και τις μετέφερε με αυτοκίνητο σε ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα φιλοξενήθηκαν από μία γυναίκα σε γειτονική πόλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο.

 

Φωτογράφος του AFP ανέφερε η Lola Montemaggi δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή της. Αναμένεται να εκδοθεί στη Γαλλία. Η οκτάχρονη παρακολουθείται από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό και αναμένεται να παραδοθεί και πάλι στη γιαγιά της. Για απαγωγή ανηλίκου κατηγορούνται πέντε άνδρες, ανάμεσά τους τρεις που πραγματοποίησαν στην αρπαγή. Τέσσερις έχουν προφυλακιστεί.

 

Καλά προετοιμασμένη επιχείρηση με κωδικό όνομα

 

Οι γαλλικές Αρχές κάνουν λόγο για μία «στρατιωτική επιχείρηση» η οποία είχε «προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά» και οι απαγωγείς της είχαν δώσει το κωδικό όνομα «επιχείρηση Λίμα». Ήταν εφοδιασμένοι με εξοπλισμό για κάμπινγκ, walkie-talkie, πλαστές πινακίδες και το ποσό των 3.000 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα, ενώ ήταν γνωστοί στην αστυνομία καθώς στο παρελθόν είχαν κινητοποιηθεί κατά αυτού που ονομάζουν «δικτατορία της υγείας».

 

Σε έρευνα σε σπίτι ενός από τους απαγωγείς βρέθηκε το σενάριο με τα όσα είπαν στην γιαγιά του κοριτσιού, ενώ ένα μίνι βαν αναγνωρίστηκε από μάρτυρες. Τρεις από τους συλληφθέντες θεωρούνται γνωστοί «επιβιωτιστές» και πιθανολογείται η σύνδεσή τους με την ακροδεξιά. Θεωρείται πως στους άνδρες ζητήθηκε να σχεδιάσουν την απαγωγή μέσω Διαδικτύου.

 

Με πληροφορίες από ΒΒC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr