Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter
0

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter

Ημέρα περισυλλογής και χαλάρωσης, όπως παραδοσιακά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι και το σημερινό Σάββατο πριν την ψηφοφορία της Κυριακής 26 Ιουνίου στην Ισπανία. Έπειτα από μία κοπιώδη προεκλογική εκστρατεία, οι υποψήφιοι των κομμάτων, αντί για δηλώσεις αυτή την ημέρα, παραδοσιακά, δείχνουν στα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες την ανθρώπινη και πιο προσιτή πλευρά τους.


Άλλωστε, ο ευρύτερος πολιτικός κι οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, οι συνέπειες του Brexit δίνουν τροφή σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος, δεδομένου ότι ικανό κομμάτι από εμπορικά, τουριστικά, και άλλα συμφέροντα της Ισπανίας συνδέονται άμεσα με τη Βρετανία, και μία πιθανή έξοδος της τελευταίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στο ισοζύγιό της.

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter
Ο Μαριάνο Ραχόι.


Ένα άλλο στοιχείο, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι οι αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλωνίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή—χωρίς εισαγγελική παραγγελία—της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.


Χθες, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες πάντοτε θέλουν να επιδείξουν ότι έχουν ρεύμα, παλμό κι αποφασιστικότητα. Ό,τι χαρακτήρισε την τωρινή προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε επίσης και την ύστατη στιγμή στις εκδηλώσεις αυτές. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.


Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη δική του εκδήλωση, κάτω από τη σκιά της μεγαλύτερης σημαίας στην Ισπανία (294 μέτρα και βάρους 35 κιλών) και μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από μπλε και κιτρινοκόκκινες σημαίες—του κόμματός του και της χώρας—προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter
Ο Πέδρο Σάντσεθ.


Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία—παραδοσιακό φέουδο του Psoe—όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους. Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλωνία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ' άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ' αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για 'ακινησία' και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.


Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως εμπιστεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον απεσταλμένο του, ο Έδου Μαδίνα—προβεβλημένο στέλεχός του και διεκδικητής της προεδρίας του Psoe στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σάντσεθ.


Μπροστά σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους και σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερο παλμό, ο επικεφαλής των Unidos Podemos, έχοντας στο πλάι του όλα τα σημαίνοντα στελέχη του κινήματος και τον, επίσης νέο και χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν, εκστόμισε έναν λόγο που στόχο είχε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες. Ο λόγος του τα είχε όλα, από τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, τους αγώνες των κινημάτων, τον υγιή Σοσιαλισμό (που θα πρέπει να επιλέξουν οι αγνοί πρώην ψηφοφόροι του Psoe), το κίνημα των Αγανακτισμένων («η 15η Μαΐου θα έπρεπε να κηρυχθεί εθνική εορτή», πρότεινε ο Ιγκλέσιας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό). Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε.

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία- Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης Facebook Twitter
Ο Άλμπερτ Ριβέρα.


Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει στην συγκέντρωσή του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ' ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ' ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας, ενώ προέβαλε διάτορα τη δική του ανδραγαθία, την πρόσφατη μετάβασή του στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την εκεί αντιπολίτευση που στενάζει κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζουν ασμένως οι Podemos, όπως κατήγγειλε.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους Unidos-Podemos"

Στη Μαδρίτη μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυριανών εθνικών εκλογών. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουρνού, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και τον Ελληνισμό της Διασποράς, θα μεταφέρει από κοντά την ολόψυχη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της συμμαχίας Ποδέμος - Ενωμένης Αριστεράς (Unidos Podemos) για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων, όπως κάνει γνωστό η Κουμουνδούρου.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, έκανε για λογαριασμό της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, την ακόλουθη δήλωση: «Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε τους Unidos-Podemos με όλη μας την καρδιά. Ευχόμαστε ο αγώνας τους να τους οδηγήσει όσο το δυνατόν ψηλότερα στο αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών στις 26 Ιουνίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM