Στη Νέα Ζηλανδία από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει ολοκληρωτικά τις πλαστικές σακούλες, μίας χρήσης, τα καταστήματα που δεν θα συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 100.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 59.000 ευρώ).

 

Η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις ελαφριές πλαστικές σακούλες που συνηθίζονται στα σουπερμάρκετ αλλά και άλλες βερσιόν, όπως βαρύτερες και σκληρότερες σακούλες, θεωρητικά πολλαπλών χρήσεων ακόμα και «φιλικές προς το περιβάλλον» βιοδιασπωμενες σακούλες. Σημειωτέων πως η εφαρμογή του νόμου σε μεγάλο βαθμό θα επαφίεται στους καταναλωτές που θα πρέπει να ενημερώνουν για τις παραβάσεις. 


 Βασικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας είναι να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που καταλήγει σε ποτάμια και ωκεανούς και απειλεί σοβαρή απειλή για τα τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια και τα θαλάσσια θηλαστικά. 

 

Το μέτρο ανακοινώθηκε πέρυσι από την πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν. «Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε εκατοντάδες πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Ένα βουνό από σακούλες, οι οποίες καταλήγουν να μολύνουν τις πολύτιμες ακτές μας και το θαλάσσιο περιβάλλον μας, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές για καταναλωτές και επιχείρησης», είχε δηλώσει τότε.  

 

 

Τα σουπερμάρκετ στη Νέα Ζηλανδία είχαν ξεκινήσει σταδιακά να αποσύρουν τις πλαστικές σακούλες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.