Στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς ο Βασίλης Παλαιοκώστας Facebook Twitter
3

Μια θέση μεταξύ των πλέον καταζητούμενων Ευρωπαίων κακοποιών στη λίστα της Europol κατέχει ο Έλληνας δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εφαρμογή «eumostwanted.eu» ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2016.

Κάθε χώρα έχει δυνατότητα να καταχωρεί δύο φυγάδες στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ενδεικτικά, στην εφαρμογή είχαν καταχωριστεί 43 φυγάδες από 23 κράτη-μέλη.

Η Ελληνική Αστυνομία,ωστόσο, φέρεται να αγνοούσε την εφαρμογή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της Europol, Tine Hollevoet, μόλις στα τέλη Μαΐου 2017 αποφασίστηκε να εγγραφεί στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς ο Έλληνας δραπέτης.

Στη σχετική «αγγελία» αναφέρεται ότι ο 51χρονος δραπέτης είναι επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι έχει καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απαγωγή, απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμό κ.ά.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει, προς το παρόν, καταχωρίσει δεύτερο καταζητούμενο στη σχετική εφαρμογή. Σημειώνεται ότι από τον Γενάρη του 2016, 36 καταζητούμενοι που είχαν μπει στη λίστα της Europol, συνελήφθησαν.

Οι έντεκα απ' αυτούς χάρη σε πληροφορίες που έδωσε το κοινό στις αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, τέσσερις φυγόποινοι κακοποιοί παραδόθηκαν στις Αρχές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων-φωτογραφιών τους στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αξίζει να γίνει μία αναφορά και στην μάλλον ευρηματική καλοκαιρινή καμπάνια της Europol, που καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων Ευρωπαίων κακοποιών.

Η καμπάνια ξεκίνησε την 4η Αυγούστου και έχει τίτλο «Η αστυνομία σε θέλει πίσω στο σπίτι αυτό το καλοκαίρι».

Συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, όχι όμως και η Ελλάδα. «Οι αστυνομίες της Ευρώπης στέλνουν καλοκαιρινές καρτ ποστάλ σε ασύλληπτους επικίνδυνους εγκληματίες. Ωστόσο, οι διευθύνσεις τους παραμένουν άγνωστες. Μπορείς να μας βοηθήσεις να τις βρούμε;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Europol.

Αναφερόμενη στην μάλλον πρωτότυπη αυτή καμπάνια, η κ. Hollevoet εξήγησε στην «Κ»: «'Εχει παρατηρηθεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός των Ευρωπαίων πολιτών και Ευρωπαίοι φυγάδες ταξιδεύουν σε χώρες του Νότου για διακοπές. Θέλουμε λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού για το ενδεχόμενο να εντοπίσουν κάποιον απ' αυτούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Η τρέχουσα καμπάνια με τις καρτ ποστάλ είναι ένας ευρηματικός τρόπος για να κάνουμε τον κόσμο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των καταζητουμένων».

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ