Στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί ξαγρυπνούσαν με κεριά στους αμπελώνες για να σώσουν το κρασί της χρονιάς

Στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί ξαγρυπνούσαν με κεριά στους αμπελώνες για να σώσουν το κρασί της χρονιάς Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Βουργουνδία, μία από τις πιο εμβληματικές οινικές περιοχές του κόσμου. Οι Γάλλοι καυχιούνται ότι αποτελεί μια από τις ζώνες –και οι υπόλοιπες φυσικά βρίσκονται στη χώρα τους – που διαθέτουν το αυθεντικό terroir κρασιού, ένα από τα στοιχεία που κάνει το κρασί τους μοναδικό.

Σε αυτή την περιοχή, πατρίδα του Pinot Noir και του Chardonnay, οι οινοπαραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή χρονιά. Ακόμα και όταν τα μπουμπούκια των αμπελιών τους άνθισαν, η ξαφνική και απρόβλεπτη πτώση της θερμοκρασίας τους πάγωσε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN, επιχειρώντας να αποτυπώσει τα όσα βίωσαν, για τρεις νύχτες οι οινοποιοί έμειναν ξάγρυπνοι στους αμπελώνες τους, καίγοντας κεριά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν τις καλλιέργειες -μερικές από τις πιο πολύτιμες στον κόσμο- από ζημιές από τον παγετό.

Οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές που σε ορισμένες περιπτώσεις χάθηκε η μισή σοδειά και η Γαλλία κήρυξε «αγροτική καταστροφή».

Τρεις παγωμένες νύχτες κόστισαν 1 δισ. ευρώ

Ο Albéric Bichot, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οίκων Κρασιού της Βουργουνδίας, αποκαλύπτει ότι οι τρεις νύχτες παγετών κόστισαν στην περιοχή 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Στη δική του σοδειά το 70% των λευκών σταφυλιών και το 40% των κόκκινων σταφυλιών χάθηκαν.

Στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί ξαγρυπνούσαν με κεριά στους αμπελώνες για να σώσουν το κρασί της χρονιάς Facebook Twitter
GETTY IMAGES

«Είναι κάπως δραματικό για όλους μας», λέει στο CNN. «Η Βουργουνδία είναι μικρή και για τη μικρή μας περιοχή είναι κάτι πολύ, πολύ βαρύ. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι θα μαζέψουμε περισσότερα σταφύλια. Ο επόμενος τρύγος είναι σε 10 μήνες, οπότε πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι!», πρόσθεσε.

Η ελπίδα του Bichot δεν είναι, όμως, η μόνη θετική πλευρά, καθώς για τους οινοπαραγωγούς της περιοχής υπάρχουν απτά καλά νέα. Στη φιλανθρωπική δημοπρασία Hospices de Beaune, που πραγματοποιείται κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, πουλήθηκαν ως είθισται βαρέλια που θα παλαιωθούν και θα εμφιαλωθούν από ντόπιους παραγωγούς κρασιού,.

Στη φετινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, συμμετείχαν εκατοντάδες πλειοδότες, τόσο αυτοπροσώπως όσο και εξ αποστάσεως, που ανταγωνίζονταν για να αγοράσουν βαρέλια γεμάτα με μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Μπορεί να υπήρχαν λιγότερα βαρέλια από το συνηθισμένο στα κελάρια των Hospices φέτος - περίπου τα μισά σύμφωνα με τους διοργανωτές της δημοπρασίας, ωστόσο, η δημοπρασία σκόρπισε ελπίδα και χαρά στην περιοχή.

Οι πλειοδότες έδωσαν σκληρή μάχη για το κρασί και το γεγονός ότι επρόκειτο για φιλανθρωπικό σκοπό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Όλα τα βλέμματα, πάντως, στράφηκαν στην πώληση του Pièce du Président, ενός βαρελιού 228 λίτρων Corton-Renardes Grand Cru, το οποίο πωλήθηκε για ένα ρεκόρ 800.000 ευρώ.

Στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί ξαγρυπνούσαν με κεριά στους αμπελώνες για να σώσουν το κρασί της χρονιάς Facebook Twitter
GETTY IMAGES

«Όταν φυτεύουμε ένα αμπέλι, δεν είναι για την επόμενη χρονιά, είναι για την επόμενη γενιά»

Όπως μεταδίδει το CNN, η πώληση έφερε κάποια ελπίδα ότι, αν και η φετινή σοδειά είναι μειωμένη, οι τιμές μπορεί να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν. Ο Bichot, πάντως, επιμένει ότι ακόμη και οι υψηλότερες τιμές δεν θα καλύψουν το έλλειμμα, τονίζοντας ότι οι παραδοσιακοί οινοπαραγωγοί της Γαλλίας είναι σε αυτό για το μεγάλο παιχνίδι.

«Όταν φυτεύουμε ένα αμπέλι, δεν είναι για την επόμενη χρονιά, είναι για την επόμενη γενιά», λέει. «Φυτεύουμε τον αμπελώνα για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Απλώς προσπαθούμε να αποκαλύψουμε το έδαφος, το terroir, τα κλίματα της Βουργουνδίας μακροπρόθεσμα για τις επόμενες γενιές. Είναι η ζωή μας, η ζωή των γονιών, των παππούδων μας.. και για τα παιδιά μας».

«Η μικρή συγκομιδή», λέει, «σημαίνει υψηλή συγκέντρωση του χυμού» -δυνητικά δημιουργία καλύτερου κρασιού. «Οπότε είναι ακόμη νωρίς για να μάθουμε», λέει. «Αλλά αυτό που δοκιμάζουμε αυτή τη στιγμή μας κάνει πολύ αισιόδοξους».

«Ξέρουμε πόσο μικροί είμαστε», λέει. «Και πόσα χρωστάμε στη φύση», υπογραμμίζει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ