Πρώην κορυφαίος χορευτής του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, που εκμεταλλεύθηκε τη «φήμη και το κύρος του» για να κάνει σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρές μαθήτριές του, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. 

 

Ο 49χρονος Yat-Sen Chang, εξέχουσα προσωπικότητα της βρετανικής και παγκόσμιας σκηνής του μπαλέτου, καταδικάστηκε τον Μάιο για 12 κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και μία κατηγορία για επίθεση με διείσδυση. 

 

Ανακοινώνοντας την ποινή φυλάκισής του, σήμερα, ο δικαστής Έντουαρντ Κόνελ είπε στον «παγκοσμίως αναγνωρισμένο» χορευτή ότι το έγκλημα που διέπραξε είχε βαρύ αντίκτυπο στα θύματα του. «Δεν έδειξες καμία μεταμέλεια για τη φριχτή συμπεριφορά σου», συμπλήρωσε. 

 

Οι επιθέσεις έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2016 στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και την Young Dancers Academy στο Λονδίνο και σχετίζονται με τέσσερις ενάγουσες, που ήταν από 16 έως 18 ετών τότε. Κατηγόρησαν των Chang ότι τις άγγιξε απρεπώς κατά τη διάρκεια μασάζ, στις σχολές. 

 

«Ενθαρρύνθηκες όταν οι νεαρές γυναίκες δεν ανέφεραν τη συμπεριφορά σου», επεσήμανε ο δικαστής απευθυνόμενος στον 49χρονο και πρόσθεσε ότι εκμεταλλεύθηκε «τη φήμη και τη θέση του». 

 

Οι νεαρές μαθήτριες, τις οποίες είχαν εμπιστευτεί στον Chang για να τις διδάξει, ένιωθαν δέος για εκείνον και ο 49χρονος πίστευε ότι η φήμη του θα τον προστάτευε, τόνισαν οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης. 

 

«Κατέστρεψε τα τελευταία χρόνια της εφηβείας μου», κατέθεσε ένα από τα θύματα. «Ακόμη νιώθω στοιχειωμένη, παραβιασμένη, ντροπιασμένη και ταπεινωμένη», συμπλήρωσε. 

 

Η γυναίκα ανέφερε ότι στην αρχή πίστευε ότι ήταν «καλός» μαζί της και τη βοηθούσε να βελτιωθεί ως χορεύτρια, αλλά καθώς μεγάλωνε ένιωθε «ολοένα πιο αηδιασμένη με αυτό που συνέβη» και θύμωνε με τον εαυτό της γιατί δεν το είχε συνειδητοποιήσει νωρίτερα. Μία άλλη γυναίκα, που εγκατέλειψε τον χώρο, δήλωσε ότι ένιωθε «ευάλωτη και μουδιασμένη» με αυτό που συνέβη. 

 

Γεννημένος στην Κούβα, ο Chang εργάστηκε στη Γαλλία και εντάχθηκε στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας το 1993. Ήταν κορυφαίος χορευτής μέχρι το 2011, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Theaterkiel. 

 

Ο ίδιος, καταθέτοντας περιέγραψε τον εαυτό του ως «ήρωα στον κόσμο του μπαλέτου» και «σταρ». Είπε ότι «δεν είχε ιδέα» γιατί έγιναν οι καταγγελίες σε βάρος του και αρνήθηκε ότι άγγιξε οποιαδήποτε από τις ενάγουσες με απρεπή ή σεξουαλικό τρόπο. Η δικηγόρος του, Κάθριν Χιρστ, δήλωσε ότι ο Chang «επιμένει ότι δεν είναι ένοχος», αλλά «αποδέχεται την ετυμηγορία». 

 

Με πληροφορίες από Guardian