Στη Βαρκελώνη το πλοίο διάσωσης μεταναστών μετά το εκ νέου ιταλικό «όχι»

Στη Βαρκελώνη το πλοίο διάσωσης μεταναστών μετά το εκ νέου ιταλικό «όχι» Facebook Twitter
EPA
0

Μια μη κυβερνητική οργάνωση γνωστοποίησε το Σάββατο ότι διέσωσε στη Μεσόγειο 59 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης και ότι το πλοίο της κατευθύνεται προς τη Βαρκελώνη, αφού ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση το σκάφος να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.

Η ισπανική ΜΚΟ ProActiva Open Arms ανέφερε μέσω Twitter ότι το σκάφος της, με τους 59 διασωθέντες, κατευθύνεται προς «ασφαλές λιμάνι». Αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια το πλοίο της να ελλιμενιστεί στη Βαρκελώνη, προσθέτοντας πως αναμένει το σκάφος να φθάσει στην πόλη την Τετάρτη.

«Παρά τα εμπόδια, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη ζωή των αόρατων ανθρώπων. Οι αφηγήσεις τους για το τι βίωσαν στη Λιβύη φέρνουν τρόμο», τόνισε η οργάνωση.

Σύμφωνα με στέλεχος της ProActiva Open Arms, ανάμεσα στους ανθρώπους που σώθηκαν από το πλοίο της είναι Παλαιστίνιοι, αλλά και Σύροι.

Ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει μέσω Facebook νωρίτερα ότι το σκάφος της ProActiva Open Arms έφθασε στο πλεούμενο των μεταναστών και τους διέσωσε πριν από το λιβυκό λιμενικό εντός της περιοχής λιβυκής ευθύνης ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Το κοντινότερο λιμάνι είναι η Μάλτα, η οργάνωση και η σημαία (του πλοίου της) είναι ισπανικές: μπορούν να ξεχάσουν την ιδέα να αφιχθούν σε ιταλικό λιμάνι», έγραψε.

Την προηγουμένη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προειδοποίησε ότι τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά «όλο το καλοκαίρι» για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φαρούτζα αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Σαλβίνι, διαβεβαιώνοντας ότι οι μετανάστες διασώθηκαν σε μια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και το ιταλικό λιμάνι Λαμπεντούζα.

«Σταματήστε να διασπείρετε ανακριβείς πληροφορίες και να ανακατεύετε τη Μάλτα χωρίς κανέναν λόγο», απαίτησε μέσω Twitter.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σκάφος μιας γερμανικής ΜΚΟ, το Lifeline, αφίχθη στη Μάλτα με 233 μετανάστες που είχε διασώσει, έπειτα από μια οδύσσεια διάρκειας μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από εντάσεις.

Ωστόσο ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έκανε λόγο για μια χειρονομία που δεν θα επαναληφθεί, μια ad hoc λύση, όπως σημείωσε.

Έπειτα από εβδομάδες έντασης, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή σε έναν συμβιβασμό που μεταξύ άλλων προβλέπει να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός Ευρώπης, για να αποθαρρύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, αλλά και «κλειστά κέντρα» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο ωσότου ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεών τους.

Την Παρασκευή, τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο άλλου ενός πλεούμενου με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Η τραγωδία ανέβασε κι άλλο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, όπου κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι φέρει ευθύνες εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζει τις ΜΚΟ, και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος να σώζονται ζωές είναι να προλαμβάνονται οι αποπλεύσεις από τη Λιβύη.

«Όλο λιγότεροι αναχωρούν, τόσο λιγότεροι πεθαίνουν», είπε ο Σαλβίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM
Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM