Σταθερά πρώτη η ακροδεξιά στην Ιταλία λίγο πριν τις εκλογές

Σταθερά πρώτη η ακροδεξιά στην Ιταλία λίγο πριν τις εκλογές Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ιταλική συντηρητική συμμαχία συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Technè, στη φάση αυτή η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 49,7% των ερωτηθέντων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η ιταλική Αριστερά δεν ξεπερνούν το 30,6%  και τα Πέντε Αστέρια έχουν προσελκύσει το 9,8% στην πρόθεση ψήφου. Η νέα, κεντρώα συμμαχία του κόμματος Αzione ( Δράση) του Κάρλο Καλέντα και της Ζωντανής Ιταλίας του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, προς το παρόν, βρίσκεται  στο 4,7%.

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια

Το κύριο ερώτημα, είναι αν η συντηρητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να αλλάξει - όπως επιθυμεί - το σύνταγμα της χώρας και να πετύχει την έγκριση  προεδρικού συστήματος. «Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του.

Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν  αν, δεδομένης της κατάστασης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να συνάψει κάποιο είδος συμφωνίας με τα Πέντε Αστέρια του Τζουζέπε Κόντε, για να περιορίσει την εκλογική δύναμη της δεξιάς, των Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι. Είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατον, σχολιάζει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης.

Όσο για τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, συνεχίζουν με το 23,7% να είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. «Δεν αποτελώ απειλή για την δημοκρατία μας», υποστηρίζει η πρόεδρός τους, Τζόρτζια Μελόνι. Τις ώρες αυτές όμως πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις γνωστών σχολιαστών, που της ζητούν να βγάλει από το σύμβολο του κόμματός της τη φλόγα, η οποία συνεχίζει να καίει, υποτίθεται, στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.

Η απευθείας ενδιαφερόμενη δεν έχει δώσει καμία σχετική απάντηση, ενώ σε λίγες ώρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συμβόλων των πολιτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. 

Πηγή Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM