Στα δικαστήρια οι χήρες του πρώην βασιλιά των Ζουλού - Η βασίλισσα αμφισβητεί τις άλλες πέντε

Ζουλού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Sihle Mavuso/Twitter
0

Άφησε πίσω του έξι συζύγους και τουλάχιστον 28 απογόνους: η μία από τις χήρες του εκλιπόντος βασιλιά των Ζουλού ξεκίνησε σήμερα τη μάχη της ενώπιον της νοτιοαφρικανικής δικαιοσύνης, στον πόλεμο για τη διαδοχή στον θρόνο. 

Αφού κυβέρνησε επί 50 χρόνια, ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 72 ετών. Με τη διαθήκη του όρισε αντιβασίλισσα την τρίτη και ευνοούμενη σύζυγό του, τη Σιγουίουε Μαντφόμπι Ντλαμίνι, η οποία με τη σειρά της ανακήρυξε διάδοχο του θρόνου τον γιο της, τον Μισουζούλου Ζούλου, 47 ετών.

Η αντιβασίλισσα πέθανε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο. Η στέψη δεν έχει γίνει ακόμη.

Η πρώτη σύζυγος του Γκούντγουιλ, η βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, αμφισβητεί σήμερα στα δικαστήρια τη νομιμότητα της ανακήρυξης του προγονού της ως βασιλιά, ισχυριζόμενη ότι είναι η μοναδική νόμιμη σύζυγος, αφού μόνο εκείνη παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο. Οι άλλες σύζυγοι, τις οποίες θεωρεί «παλλακίδες», παντρεύτηκαν τον βασιλιά με παραδοσιακό γάμο.

Ενώπιον του δικαστηρίου του Πιτερμάριτζμπουργκ, της πρωτεύουσας της Χώρας των Ζουλού, η Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι ζήτησε επίσης να της αποδοθεί η μισή βασιλική κληρονομιά.

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει εκτελεστική εξουσία, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη της μεγαλύτερης εθνότητας της Νότιας Αφρικής. Διαθέτει επίσης εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, πολλά παλάτια και άλλα ακίνητα.

Ο δικηγόρος της βασίλισσας, Νάιτζελ Ρέντμαν, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των πέντε «παραδοσιακών» γάμων του εκλιπόντος βασιλιά. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα νομικό πρόβλημα, αλλά για τη σύγκρουση του κοινού και του εθιμικού δικαίου», σχολίασε ο δικαστής Άιζακ Μαντόντο.

Για ορισμένα μέλη της εθνότητας, οι βασιλικές υποθέσεις δεν έχουν θέση στο δικαστήριο. Δεκάδες Ζουλού πολεμιστές, ντυμένοι με παραδοσιακά δέρματα ζώων και κρατώντας δόρατα και ασπίδες, διαδήλωσαν γύρω από το δικαστήριο. Οι «αμαμπούθο», τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, κατηγόρησαν τη νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη ότι εμπλέκεται στις παραδόσεις τους.

Οι δύο κόρες της βασίλισσας Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, οι πριγκίπισσες Ντομπιζοσούθου και Νταντογενκόσι, υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η διαθήκη του πατέρα τους είναι άκυρη γιατί ένας γραφολόγος έκρινε ότι η υπογραφή του στο έγγραφο αυτό είναι πλαστή.

Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, φέροντας τα εμβλήματά τους (δέρματα ζώων στους ώμους ή το κεφάλι) έδωσαν το παρών στο δικαστήριο σήμερα. Ο διάδοχος Μισουζούλου Ζούλου δεν παρέστη.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFΡ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM