Στα άκρα βρίσκεται η σχέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, με τη συμμετοχή του τελευταίου στο ΕΛΚ να πιο αμφίβολη από ποτέ. 

 

Για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού Fidesz, του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, θα ψηφίσει σήμερα η πολιτική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

 

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι η συμμετοχή του κυβερνώντος ουγγρικού κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να ανασταλεί μέχρι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 

«Όσο το Fidesz δεν αποκαθιστά στην εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κανονική, πλήρης συμμετοχή», δήλωσε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμβούλεψε το ΕΛΚ να πετάξει έξω το Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

 

Το χρονικό της τεταμένης σχέσης 

 

Η οικογένεια των βασικών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό έμενε αμέτοχη τα τελευταία χρόνια ενώ ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, άρχισε να ξηλώνει τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

 

Αλλά η υπομονή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έφθασε σε σημείο καμπής όταν ο Όρμπαν, ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες επιτιθέμενος στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον κεντροδεξιό προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Απηυδισμένοι πια με τα καμώματα του Ορμπάν, μέλη του ΕΛΚ από 13 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα τον αποκλεισμό του Fidesz, του κόμματος του Ορμπάν. 

 

Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην αποπομπή του Fidesz.

 

Το λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσει στο ΕΛΚ κάποιες πολύτιμες έδρες. Η αποπομπή του Όρμπαν, θα τον οδηγήσει πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Παράλληλα, σημειώνεται στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν τις εκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Όρμπαν,.

 

Το θέμα του Όρμπαν,, σύμφωνα με τους FT, είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής της ομάδας ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να γίνει ο διάδοχος του Γιούνκερ.

 

Ο Βέμπερ, Βαυαρός συντηρητικός, εμφανίζεται απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Όρμπαν, είτε λόγω συμπάθειας είτε λόγω σκοπιμότητας. Ακόμα και τώρα τα τελεσίγραφα του Βέμπερ φαίνονται ανεκτικά προς τον Ούγγρο ηγέτη.

 

Η αμφιθυμία γίνεται πολιτική ευθύνη, αναφέρουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.

 

Εάν ο Βέμπερ προσπαθήσει να κρατήσει το Fidesz εντός του ΕΛΚ, ή προτείνει μια απλή αναστολή, θα γίνει όμηρος των όποιων νέων καταχρήσεων από τη Βουδαπέστη. Χρειάζεται να επιδείξει ηγεσία και αποφασιστικότητα για υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.

 

Αυτά είναι βασικά προσόντα για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν, τον οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει, καταλήγει το άρθρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters