ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Spiegel: Το υπουργείο Υγείας αγόρασε μάσκες από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού

Ο Γενς Σπαν με σκυμμένο κεφάλι Facebook Twitter
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν (Πηγή φωτό EPA)
0

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Γενς Σπαν, ο Ντάνιελ Φούνκε, σύμφωνα με το Spiegel.

Η εκδοτική εταιρεία «Burda», που μεταξύ άλλων ελέγχει το 10% εταιρεία κατασκευής μασκών στη Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Bundestag, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες, σύμφωνα με το Spiegel.

 

Απαντώντας στο γερμανικό περιοδικό, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το συμβόλαιο με την Burda «συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία».

 

Εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι το ΔΣ υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας.Σε ό,τι αφορά στον Ντάνιελ Φούνκε, εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμειξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια. Σύμφωνα μάλιστα με την Burda, η υπόθεση ξεκίνησε από την εταιρεία στη Σιγκαπούρη και οι μάσκες πωλήθηκαν σε τιμή 1,73 ευρώ το κομμάτι.

 

Η κυβέρνηση κατέβαλε για την παραγγελία 900.000 ευρώ, επισημαίνει ο εκδοτικός οίκος και τονίζει ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στο σύνολό τους στην κατασκευάστρια εταιρεία.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιρειών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις.
 


Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στο κοινοβούλιο τον πλήρη κατάλογο με τις εταιρείες οι οποίες πούλησαν στο δημόσιο προστατευτικές μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ