Σουηδός περπατούσε σε δάσος και «σκόνταψε» σε αρχαιολογικό θησαυρό δύο και πλέον χιλιετιών

Σουηδός περπατούσε σε δάσος και «σκόνταψε» σε αρχαιολογικό θησαυρό δύο και πλέον χιλιετιών Facebook Twitter
Λογής κοσμήματα περιλάμβανε ο αρχαίος θησαυρός που ανακάλυψε τυχαία άνδρας στη Σουηδία - Mikael Agaton / County Administrative Board of Västra Götaland
0

Στις αρχές Απριλίου, ο Τόμας Κάρλσον, λάτρης της χαρτογράφησης, εξερευνούσε ένα δάσος έξω από τη μικρή πόλη Alingsås, της δυτικής Σουηδίας, όταν παρατήρησε μια μεταλλική λάμψη στο γεμάτο βρύα και βλάστηση χώμα. 

«Έμοιαζε με... σκουπίδι. Λάμπα είναι αυτό; Σκέφτηκα στην αρχή» λέει ο Κάρλσον. 

Περίεργος για την προέλευση και την ηλικία τους, ο Κάρλσον σταμάτησε για ένα διάλειμμα για καφέ και έστειλε μέιλ σε έναν αρχαιολόγο. 

Αυτό που αρχικά έμοιαζε σαν ένα κομμάτι από παλιοσίδερα, αποδείχτηκε ένας μικρός, πλην πολύτιμος σωρός από αρχαία χειροποίητα κοσμήματα. 

Λίγο αργότερα, ερευνητές από το κοντινό πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ αποκάλυψαν πως το εκπληκτικό εύρημα του Κάρλσον δεν ήταν παρά 80 σπάνια τεχνουργήματα της Εποχής του Χαλκού, χρονολογούμενα μεταξύ 750 και 500 π.Χ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης, το εκπληκτικό εύρημα είναι «πολύ καλά διατηρημένο» και αποτελεί ένα από τα «πιο θεαματικά ευρήματα της ύστερης εποχής του Χαλκού που έχουν εντοπιστεί ποτέ όχι μόνο στη δυτική, αλλά γενικώς στη Σουηδία». 

Σουηδός περπατούσε σε δάσος και «σκόνταψε» σε αρχαιολογικό θησαυρό δύο και πλέον χιλιετιών Facebook Twitter
Ένα από τα σπάνια ευρήματα της ύστερης εποχής του Χαλκού - County Administrative Board of Västra Götaland

Με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Γιόχαν Λινγκ, μια ομάδα ερευνητών σάρωσε την περιοχή με μεταλλικούς ανιχνευτές και τεχνικές σάρωσης με λέιζερ για να διαπιστώσει την πλήρη έκταση του θαμμένου θησαυρού. 

«Ίσως το εύρημα σχετίζεται με μια ταφή, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση τους στη μετά θάνατο ζωή. Όμως, ακόμα πιο πιθανό είναι να πρόκειται για επίδειξη κοινωνικής κατάστασης: "Μπορώ να θυσιάσω κάποια από τα πλούτη μου"», εξηγεί ο Λινγκ. 

Το εύρημα που περιλάμβανε περιδέραια, βραχιόλια, αγκράφες και λογής άλλα μεταλλικά κοσμήματα, προκάλεσε ενθουσιασμό τόσο στους αρχαιολόγους  όσο και στους απλούς πολίτες. 

«Το να βρεις ένα τέτοιο θησαυρό είναι κάτι που ονειρεύεσαι από παιδί. Και ήταν τέλειο να βλέπω τους αρχαιολόγους να αντιδρούν έτσι. Και για εκείνους είναι μια εμπειρία ζωής» ανέφερε ο Κάρλσον. 

Όπως ορίζει ο σουηδικός νόμος, όποιος εντοπίζει αρχαιότητες, πρέπει να τις παραδίδει στο κράτος. Η αρμόδια επιτροπή θα αξιολογήσει την αξία του ευρήματος και πιθανώς να ανταμείψει και χρηματικά τον Κάρλσον

«Θα ήταν ένα καλό μπόνους, αλλά για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό. Αυτό που είναι ωραίο είναι να γίνεσαι μέρος της ανακάλυψης της ιστορίας. Γνωρίζουμε τόσο λίγα για τη συγκεκριμένη εποχή καθώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές» καταλήγει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ