Σουηδία: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού

Σουηδία: Η παγκόσμια υπερθέρμανση μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού Facebook Twitter
0

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Αλλά σε έναν μικρό αμπελώνα όχι μακριά από τη Στοκχόλμη, με θερμοκρασίες -8 βαθμούς Κελσίου και 15 εκατοστά χιόνι, η συγκομιδή μόλις άρχισε.

«Είναι υπέροχα», λέει ο Göran Amnegård, του οποίου το οινοποιείο με το όνομα Blaxsta αποτελεί έναν από τους βορειότερους αμπελώνες του κόσμου. Ο τρύγος ξεκίνησε μόλις την περασμένη βδομάδα. 

Ο Amnegård άρχισε τη δουλειά πριν από 22 χρόνια όντας τότε ένα από τα ελάχιστα εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Τώρα, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σημαντικά οι αμπελώνες με ειδικούς να προβλέπουν ότι η Σουηδία μπορεί να μετατραπεί σύντομα σε «προορισμό» για τους φίλους του κρασιού.  

Τα σταφύλια vidal blanc του Amnegård δέχονται έως και 23 ώρες φωτός ημέρας στην κορύφωση του καλοκαιριού πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πωλεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. «Έχουμε ένα από τα πιο μοναδικά εδάφη στον κόσμο», σημειώνει. 

Αν και οι εκτάσεις με αμπελώνες παραμένουν λίγες συγκριτικά με άλλες χώρες, η Σουηδία έχει καταφέρει να τις επεκτείνει κατά 50% μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10.000 εκτάρια και να αποτελέσουν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιών είναι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν τη σουηδική παραγωγή κρασιού προς τα πάνω. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι η solaris, μια λευκή ποικιλία σταφυλιών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ στη νοτιοδυτική Γερμανία, και η rondo, που είναι κόκκινο κρασί.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Διατροφή και κλιματική κρίση: Το φαγητό θερμαίνει τον πλανήτη

Η παγκόσμια διατροφή ευθύνεται για το 1/3 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - Οι επιστήμονες της EAT-Lancet προτείνουν φυτοφαγικές διατροφές για να σωθούν 15 εκατ. ζωές και να μειωθεί η κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
«Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Περιβάλλον / «Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερα από 27.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι ενδημικά. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν την άγρια ζωή στα όριά της
LIFO NEWSROOM
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Περιβάλλον / Ανανεώσιμη ενέργεια: Η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά για πρώτη φορά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα

Έκθεση διαπιστώνει ότι η ρεκόρ επέκταση της ηλιακής ενέργειας και η σταθερή αύξηση της αιολικής ενέργειας θα οδηγήσουν τον κόσμο στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα το 2025
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM