Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες επενδύουν εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών

Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες επενδύουν εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών Facebook Twitter
Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες επενδύουν εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών
0

Ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια μέσω του επίσημου τραπεζικού συστήματος και φαίνεται να επενδύουν σε επιχειρήσεις και ακίνητα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση προσφέρει μία σπάνια ματιά στα οικονομικά των Σομαλών Ισλαμιστών.

Η Al Shabaab, η μιλιταριστική ισλαμική οργάνωση, παραμένει σε ισχυρή οικονομική θέση και δημιουργεί σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, ποσοστό του οποίου επενδύεται σε αγορές ακινήτων και επιχειρήσεις στο Μογκαντίσου, ανέφερε η έκθεση της επιτροπής κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Σομαλία.

Η έκθεση της ομάδας, η οποία παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων στη Σομαλία, αναμένεται να δημοσιευθεί αυτήν την εβδομάδα.

Οι Σομαλοί μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πραγματοποιούν συχνά βομβιστικές επιθέσεις και έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στην Κένυα και την Ουγκάντα.

Νωρίτερα φέτος, η al Shabaab σκότωσε τρεις Αμερικανούς σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κένυα.

Η έκθεση περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην σομαλική τράπεζα Salaam, που ιδρύθηκε το 2009 ως μέρος του ομίλου εταιρειών Hormuud, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Σομαλίας να επιβάλει νόμο του 2016 με στόχο τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η τράπεζα δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς της Σομαλίας, το οποίο επιβλέπει τους νόμους συμμόρφωσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς εναντίον της Salaam.

Σχεδόν 1,7 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν σε έναν από τους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 εβδομάδων έως τα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνει δε, ότι ο λογαριασμός είναι προσαρμοσμένος ώστε να λάβει τον ισλαμικό φόρο που ονομάζεται zakat.

Με περίπου 5.000 μαχητές, η al Shabaab ελέγχει πόλεις και επαρχίες στη νότια Σομαλία, αλλά οι κατάσκοποι και οι δολοφόνοι της λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

Οι εκτιμώμενες δαπάνες της πέρυσι ήταν περίπου 21 εκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών να πηγαίνει στο σκέλος πληροφοριών της Amniyat.

Η Al Shabaab διαθέτει επίσης τα δικά της δικαστήρια. Ένας επιχειρηματίας είπε στους ανακριτές ότι τον είχαν καλέσει φέτος και τον διέταξαν να πληρώσει περισσότερα από 100.000 δολ. σε zakat βάσει μιας έρευνας στα οικονομικά της επιχείρησής του, την οποία είχαν αξιολογήσει αυθαίρετα.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, παρείχε τραπεζικό δελτίο κατάθεσης και απόδειξη από την al Shabaab στους ανακριτές για την εγκυρότητα των λόγω του.

Η Al Shabaab διατηρεί μητρώο πολιτών, το οποίο περιλαμβάνει οικονομικές εκτιμήσεις για άτομα και επιχειρήσεις, αναφέρει η έκθεση.

Ένας άλλος λογαριασμός, ο οποίος φάνηκε να περιλαμβάνει τα τέλη, που επιβάλλονται σε επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Μογκαντίσου, είχε από μεταφορά 1,1 εκατ. δολάρια από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Ιουνίου του 2020.

Περιέλαβε, μεταξύ άλλων, κατάθεση μετρητών 25.000 δολ. από κάποιον που αυτοαποκαλείται «A B C» στο σχετικό παραστατικό.

Συνολικά, οι δύο λογαριασμοί πραγματοποίησαν περισσότερες από 128 συναλλαγές, που υπερβαίνουν το όριο των 10.000 δολ..

Αυτό κανονικά θα πρέπει να ενεργοποιεί αυτόματη ενημέρωση στο Κέντρο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Όταν ρωτήθηκε όμως, εάν οι λογαριασμοί είχαν κλείσει, η Amina Ali, επικεφαλής του κέντρου, αρκέστηκε να δηλώσει στο Reuters πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η έκθεση εξέτασε επίσης ένα από τα δεκάδες ενιαία οδικά σημεία ελέγχου της al Shabaab. Πρώην υπεύθυνοι των οικονομικών για την οργάνωση, δήλωσαν στους ερευνητές ό,τι εκεί τα έσοδα ήταν μεταξύ 1,8 εκατ. δολ. και 2,4 εκατ.. δολ. το χρόνο.

Στο νότιο λιμάνι του Kismayo που ελέγχεται από την κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν για την εξέγερση μεταξύ 300 έως 600 δολ. μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Kismayo μόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιχειρηματίες φοβούνται να αρνηθούν να πληρώσουν στην al Shabaab γιατί απλά θα τους σκοτώσουν, δήλωσε ο Hussein Sheikh Ali, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σομαλίας και ιδρυτής του ιδρύματος Hiraal Institute του Μογκαντίσου.

Η δική τους έκθεση σχετικά με τα οικονομικά της al Shabaab αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα.

Οι ειδικές δυνάμεις της Σομαλίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ επιτίθενται μερικές φορές στα σημεία ελέγχου των ανταρτών για να μειώσουν τα έσοδά τους, είπε.

Η Shabaab είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όσον αφορά τη συλλογή χρημάτων σε όλες τις βιομηχανίες στη χώρα, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι έχει πλεονάζοντα χρήματα και πιστεύουμε ότι μπορεί να στείλει κάποια χρήματα στην Αλ Κάιντα» τόνισε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ