Σοβαρή ανησυχία στην Ασία και την Αυστραλία για τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας

Σοβαρή ανησυχία στην Ασία και την Αυστραλία για τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
EPA
0

Η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και η Αυστραλία εξέφρασαν σήμερα σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης λόγω του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Οι δυνάμεις ζητούν τη «μη αναστρέψιμη» αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.


Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα αψηφώντας τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Αυστραλία και η ASEAN κατά τη διάρκεια διήμερης ειδικής συνόδου κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που έγινε στο Σίδνεϊ.

Η ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από τη χώρα αυτή απειλεί την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια, προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι εντάσεις έχουν αμβλυνθεί τον τελευταίο καιρό μετά την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα.

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδίως πρόσφατα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πριν από τον Μάιο.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές αλλά διατηρούμε κάποια επιφύλαξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ.

«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο συνιστά ένα περίπλοκο πρόβλημα η επίλυση του οποίου θα πάρει χρόνο και ελπίζουμε τα πρόσφατα αυτά βήματα να συμβάλουν σε μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε.

Η Αυστραλία φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της ASEAN αυτό το Σαββατοκύριακο, μολονότι δεν είναι ένα από τα 10 μέλη της ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς στην περιοχή εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Η σύνοδος επικεντρώθηκε στη δημιουργία στενότερων οικονομικών δεσμών, όπως και δεσμών σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ των χωρών της ASEAN και της Αυστραλίας, με τις δύο πλευρές να τάσσονται επίσης κατά του αισθήματος προστατευτισμού και να ζητούν "αυτοσυγκράτηση" στην διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την ASEAN απαρτίζουν δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ, το Λάος και η Καμπότζη.

Η Αυστραλία είναι «εταίρος σε διάλογο» με την ASEAN από το 1974.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM