Σνόουντεν: Προειδοποιεί για την τεχνολογία παρακολούθησης - «Παιδικό παιχνίδι η κατάσταση το 2013»

‘No regrets,’ says Edward Snowden, after 10 years in exile Facebook Twitter
Φωτ.: GLENN GREENWALD/LAURA POITRAS/THE GUARDIAN HANDOUT/EPA
0

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν προειδοποίησε ότι η τεχνολογία παρακολούθησης είναι πολύ πιο προηγμένη και διεισδυτική σήμερα, σε σχέση με εκείνη που χρησιμοποιούνταν από τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το 2013, όταν έκανε τις αποκαλύψεις τους. 

Συγκρίνοντας τα δεδομένα, επεσήμανε πως η κατάσταση σήμερα κάνει το 2013 να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. «Αν σκεφτούμε τι είδαμε το 2013 και τις δυνατότητες των κυβερνήσεων σήμερα, το 2013 μοιάζει με παιδικό παιχνίδι» επεσήμανε, ειδικότερα. 

Σε συνέντευξή του για τη 10η επέτειο των αποκαλύψεών του σχετικά με την κλίμακα των παρακολουθήσεων - μερικές από τις οποίες ήταν παράνομες - από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ και την αντίστοιχη βρετανική GCHQ, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε και αναφέρθηκε σε θετικές αλλαγές.

Όμως, είναι θλιμμένος για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο. «Η τεχνολογία έχει αποκτήσει τεράστια επιρροή» δήλωσε ο Σνόουντεν.

Εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για τους κινδύνους που εγκυμονούν από κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, την αναγνώριση προσώπου και το διεισδυτικό κατασκοπευτικό λογισμικό, όπως το Pegasus, που χρησιμοποιείται εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων.

Στηριζόμενος και στην εμπειρία του 2013, επεσήμανε πως οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύτηκαν τους πολίτες και θα το κάνουν και πάλι. «Θα ξανασυμβεί, γιατί αυτή είναι η φύση της εξουσίας».

Ο Σνόουντεν είναι εξόριστος στη Ρωσία από το 2013, μετά τη φυγή του από το Χονγκ Κονγκ, όπου παρέδωσε δεκάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους.

Οι επικριτές του τον καταγγέλλουν για την επιλογή της Ρωσίας, αν και φαίνεται να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχει στη διάθεσή του εκτός από τη φυλακή στις ΗΠΑ. Η κριτική έχει ενταθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας πέρυσι, δύο χρόνια μετά την αίτησή του.

Τα τελευταία 2 χρόνια, έχει μειώσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του, κάτι που, εν μέρει, οφείλεται σε οικογενειακές υποχρεώσεις: ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δύο μικρούς γιους.

Παραμένει σε επαφή με τους τρεις δημοσιογράφους που τον είχαν βοηθήσει στο Χονγκ Κονγκ και θεωρεί την ευρεία χρήση της κρυπτογράφησης ως μία από μία από τις θετικές παρακαταθήκες των διαρροών. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμα Στόουν: «Στέλνει λάθος μήνυμα στις νεαρές γυναίκες» - Η εμφάνιση της στα BAFTA 2026 προκάλεσε ανησυχία

Διεθνή / Έμα Στόουν: «Στέλνει λάθος μήνυμα στις νεαρές γυναίκες» - Η εμφάνιση της στα BAFTA 2026 προκάλεσε ανησυχία

Πολλοί στα social media εξέφρασαν ανησυχία για την εμφανή αλλαγή στην εμφάνισή της, σχολιάζοντας ότι φαινόταν αδύναμη και αναφέροντας πως μπορεί να είναι υποσιτισμένη
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM