Σλοβακία: Νόμος απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο

Σλοβακία: Νόμος απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσo / EPA
0

Νέο νόμο ενέκρινε το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Το πακέτο γνωστό και ως «Lex atentat» (νόμος για την απόπειρα) που εξέδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι, εισάγει νέους λόγους για την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα απαγορεύονται εάν πραγματοποιηθούν κοντά στην κατοικία ενός ατόμου του οποίου το επάγγελμα σχετίζεται άμεσα με τον σκοπό της συνάντησης και ο διοργανωτής της εκδήλωσης δεν αποδέχεται την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής.

Θα απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις σε περιοχές που χρησιμοποιούνται κυρίως για οικιστικούς σκοπούς, με εξαίρεση τις αγορές, τα πάρκα και άλλους παρόμοιους χώρους, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή μεγάλου αριθμού ατόμων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απαγόρευση θα ισχύει επίσης σε ακτίνα 50 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, την έδρα της κυβέρνησης και τα δικαστήρια και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουλίου.



Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει πως ο πρόεδρος της χώρας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός έχουν δικαίωμα σε μια «επαρκώς εξοπλισμένη ιδιοκτησία» και οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι του κοινοβουλίου των οποίων η θητεία διαρκεί διπλάσια από την προεδρική κάποιος θα έχει δικαίωμα σε ισόβια αμοιβή.

Αναλυτικότερα όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα επωφεληθούν από προστασία, εφόσον είναι βουλευτές και δεν τυγχάνουν προστασίας για την άσκηση άλλου κρατικού λειτουργήματος, ενώ αυξημένη προστασία θα παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα, καθώς και στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM