Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια

Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια Facebook Twitter
0

Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του, όταν εκείνη αρνήθηκε να παντρευτεί τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν.

Το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο Σαναουλάχ Ροχανί. «Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αστυνομία τον καταζητεί για να τον συλλάβει.

Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε. «Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της και κατέφυγε στην αστυνομία» ζητώντας προστασία, είπε η Καρίμι. Όμως οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.

Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί την μαχαίρωσε και την σκότωσε.

Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν. Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους, είπε. «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες... στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους», είπε.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM