Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια

Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια Facebook Twitter
0

Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του, όταν εκείνη αρνήθηκε να παντρευτεί τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν.

Το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο Σαναουλάχ Ροχανί. «Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αστυνομία τον καταζητεί για να τον συλλάβει.

Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε. «Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της και κατέφυγε στην αστυνομία» ζητώντας προστασία, είπε η Καρίμι. Όμως οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.

Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί την μαχαίρωσε και την σκότωσε.

Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν. Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους, είπε. «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες... στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους», είπε.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM
Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM