Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια

Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια Facebook Twitter
0

Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του, όταν εκείνη αρνήθηκε να παντρευτεί τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν.

Το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο Σαναουλάχ Ροχανί. «Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αστυνομία τον καταζητεί για να τον συλλάβει.

Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε. «Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της και κατέφυγε στην αστυνομία» ζητώντας προστασία, είπε η Καρίμι. Όμως οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.

Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί την μαχαίρωσε και την σκότωσε.

Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν. Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους, είπε. «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες... στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους», είπε.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM