Σκωτία: 86χρονη βρήκε τη βέρα της σε χωράφι μετά από 50 χρόνια - «Μια πιθανότητα στις 100.000»

Σκωτία: 86χρονη βρήκε τη βέρα της σε χωράφι μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
Έχασε τη βέρα της πριν από πενήντα χρόνια και της την επέστρεψε ένας ερασιτέχνης με πάθος στην ανίχνευση μετάλλων - Πηγή φωτογραφίας: Donald MacPhee/Guardian
0

«Ήταν πολύ συγκινητικό» λέει ο Ντόναλντ ΜακΦί, ο άνθρωπος που βρήκε τη βέρα που έχασε μια γυναίκα σε χωράφι των Western Isles πριν από 50 χρόνια. 

Η σήμερα 86χρονη Πέγκυ ΜακΣουίν νόμιζε πως είχε χάσει για πάντα τη χρυσή της βέρα όταν, μαζεύοντας πατάτες στο σπίτι της στο Μπενμπέκουλα της Σκωτίας, της γλίστρησε από το δάχτυλο. 


Όταν έμαθε για το χαμένο κόσμημα μεγάλης συναισθηματικής αξίας σε μια κουβέντα της γειτονιάς, ο συμπολίτης της και παθιασμένος στην ανίχνευση μετάλλων ΜακΦι το έβαλε σκοπό να βρει τον «θησαυρό»


Πέρασε τρεις ημέρες να σαρώνει το Liniclate Machair, το αμμώδες παραθαλάσσιο λιβάδι όπου κάποτε βρισκόταν το πατατοχώραφο. Όμως, καθώς η περιοχή στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε δημοφιλές σημείο για ποτό, ο ανιχνευτής μετάλλων συχνά κατέληγε να εντοπίζει θαμένα τσίγκινα κουτιά μπύρας ή άλλα μεταλλικά ψιλολοΐδια.
 

«Επί τρεις ημέρες έψαχνα και έφτασα να σκάψω 90 τρύπες. Το πρόβλημα είναι πως τα χρυσά δαχτυλίδια κάνουν τον ίδιο ήχο στον ανιχνευτή με τα "δαχτυλίδια" ανοίγματος των τσίγκινων και βρήκα μπόλικα από δαύτα - καθώς και άλλα πράγματα, όπως πέταλα αλόγων και κονσερβοκούτια» λέει ο ίδιος. 


«Όμως, την τρίτη ημέρα βρήκα τη βέρα. Έμεινα εμβρόντητος. Είχα ψάξει μια περιοχή 5.000 τ.μ. Ήταν μία πιθανότητα στις 100.000 και σίγουρα η καλύτερη περίπτωση που μου έχει συμβεί. Ήταν καθαρή τύχη. Έπαιξε ρόλο και η τεχνική, αλλά στάθηκα τυχερός» παραδέχεται ο ίδιος. 

Αφού την καθάρισε από το χώμα, ο ΜακΦί πήγε τη βέρα κατ'ευθείαν στην ιδιοκτήτριά της. «Ήταν σε άριστη κατάσταση. Τη φόρεσε στο δάχτυλό της και της ταίριαζε τέλεια». 

«Ήρθε στην πόρτα μου και μου είπε: 'Έχω κάτι να σου δείξω'. Ήταν η βέρα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, αλλά νά'τη μπροστά μου. Νόμιζα πως δεν θα την ξανάβλεπα ποτέ» είπε η 86χρονη γυναίκα. 


Όπως είπε η ίδια, «καθώς τίναζα την άμμο από τα γάντια μου, η βέρα εξαφανίστηκε. Και δεν το κατάλαβα έως ότου έφτασα σπίτι. Γύρισαν μια -δυο φορές για να την ψάξω, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να τη βρω». 

Ο σύζυγός της, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1958 και ο οποίος πέθανε πριν από μερικά χρόνια, της είχε αγοράσει άλλη βέρα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ