Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκισης 11 ετών στην Ελίζαμπεθ Χολμς

Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκισης 11 ετών στην Ελίζαμπεθ Χολμς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε ποινή φυλάκισης 11 ετών και τριών μηνών επέβαλε δικαστήριο στην Ελίζαμπεθ Χολμς, την ιδρύτρια της Theranos, για την εξαπάτηση επενδυτών με τη start-up της η αξία της οποίας υπολογίζονταν κάποτε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η 38χρονη κρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ένοχη για τρεις κατηγορίες απάτης σε βάρος επενδυτών και μία κατηγορία για συνωμοσία, έπειτα από τρίμηνη δίκη και τώρα ανακοινώθηκε η ποινή της. 

Η εισαγγελία ζητούσε κάθειρξη 15 ετών, ενώ η υπεράσπιση είχε καλέσει τον δικαστή να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης. 

Η Χολμς, η οποία είναι έγκυος, αγκάλιασε τους γονείς της και τον σύντροφό της μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την ανακοίνωση της ποινής κλαίγοντας δήλωσε συντετριμμένη και πως θα έκανε πολλά πράγματα διαφορετικά, εάν είχε την ευκαιρία. «Έχω νιώσει βαθιά ντροπή για αυτό που πέρασαν οι άνθρωποι επειδή τους απογοήτευσα», είπε. 

Πριν ανακοινώσει την ποινή, ο δικαστής αναρωτήθηκε τι έκανε την Χολμς, μια «πανέξυπνη» επιχειρηματία, να παραποιήσει τα στοιχεία για την εταιρεία της στους επενδυτές. «Πρόκειται για μια υπόθεση απάτης στην οποία ένα συναρπαστικό εγχείρημα προχώρησε με μεγάλες προσδοκίες, για να καταστραφεί τελικά από αναλήθειες, παραποιήσεις και ψέματα», είπε ο δικαστής και όρισε για τον Απρίλιο την ημερομηνία παράδοσης της Χολμς. Οι δικηγόροι της αναμένεται να ζητήσουν να παραμείνει ελεύθερη η 38χρονη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που πρόκειται να ασκήσουν. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς επεσήμαναν πως η Χολμς παραποίησε τόσο τα οικονομικά στοιχεία της Theranos όσο και την τεχνολογία της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, ισχυριζόταν ότι διέθετε ένα μηχάνημα αιματολογικής εξέτασης που μπορούσε να εκτελέσει πλειάδα τεστ, με λίγες σταγόνες αίματος. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία κρυφά βασιζόταν σε συμβατικά μηχανήματα άλλων εταιρειών, προκειμένου να κάνουν τις αιματολογικές εξετάσεις, ανέφεραν οι εισαγγελείς. 

Το 2014 το Forbes ανέδειξε την Χολμς τη νεαρότερη γυναίκα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο. Ήταν 30 ετών και το ποσοστό της στη Theranos άξιζε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία κατέρρευσε έπειτα από διαδοχικά ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που έθεταν ερωτήματα για την τεχνολογία της. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM