Σκάνδαλο με «δώρο» €40 εκατ. σε bitcoin από έμπορο ναρκωτικών σε υπουργό στην Τσεχία

bitcoin Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας Πάβελ Μπλάζεκ αφού το υπουργείο έλαβε ένα «δώρο» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε bitcoin που ανήκαν σε έναν έμπορο ναρκωτικών.

Το υπουργείο έλαβε το ποσό αυτό από έναν άνδρα που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κατάχρηση, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή. Ο άνδρας αυτός αποφυλακίστηκε το 2021.

Στη συνέχεια, το υπουργείο πούλησε τα κρυπτονομίσματα σε δημοπρασία, εισπράττοντας περίπου 40 εκατ. ευρώ. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η προέλευση των κρυπτονομισμάτων είναι άγνωστη αλλά ο Μπλάζεκ υποστήριξε ότι τα δικαστήρια δεν απέδειξαν ποτέ ότι προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα.  «Δεν γνωρίζω να έγινε καμία παρανομία. Αλλά δεν θέλω να αμαυρώσω τη φήμη του κυβερνητικού συνασπισμού», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο 56χρονος Μπλάζεκ είναι μέλος του δεξιού κόμματος ODS του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, του επικεφαλής του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού από το 2021. Η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του υπουργού αφού έγινε γνωστό το σκάνδαλο, την Τετάρτη. Ο Φιάλα σχολίασε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Μπλάζε ενήργησε «καλόπιστα» και ότι θεωρεί την παραίτησή του «πράξη ευθύνης».

Η Τσεχία οδεύει προς βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο. Το αντιπολιτευόμενο κίνημα ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 30%, ενώ το ODS έρχεται δεύτερο με 20%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / «Οι Αμερικανοί λένε όχι»: Ο Ομπάμα στηρίζει δημόσια τις διαδηλώσεις κατά της ICE στη Μινεάπολη

Ο Ομπάμα έκανε λόγο για «πρωτοφανή» δράση της ICE στη Μινεάπολη, περιγράφοντας επιχειρήσεις χωρίς σαφές πλαίσιο, με ομοσπονδιακούς πράκτορες να μπαίνουν σε σπίτια και να βγάζουν ανθρώπους έξω
THE LIFO TEAM
Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Η 73χρονη δηλώνει αποφασισμένη να βρει απαντήσεις για να θεραπευτεί - «Θέλω να επισκεφθώ τον πρώην σύζυγό μου για να έχω απαντήσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά πρέπει να τον κοιτάξω κατάματα»
THE LIFO TEAM