Σήμερα ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης

Σήμερα ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
0

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο φετινός νικητής του Βραβείου Νόμπελ με τους υποψήφιους να φτάνουν στον αριθμό-ρεκόρ 259.

Ανάμεσα στους επικρατέστερους εκ των υποψηφίων είναι η πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο κογκολέζος γιατρός Ντενί Μουκουέγκε και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ).

Όπως είπε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ «είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος».

Οι περισσότεροι θεωρούν ως το μεγάλο «φαβορί» τη 16χρονη Μαλάλα αλλά, όπως εκτιμά ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του "Διεθνούς Ινστιτούτου έρευνας για την Ειρήνη" της Στοκχόλμης «η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά».

Αν λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο η επιτροπή των βραβείων, τότε ίσως να στραφεί προς την επιλογή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που ήρθε στην επικαιρότητα με τον εμφύλιο της Συρίας και την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό.

Υπάρχει βεβαίως και το πολύ σημαντικό έργο του γιατρού τενί Μουκουέγκε από το Κονγκό που βοήθησε γυναίκες οι οποίες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας αλλά και ο Λευκορώσος ακτιβιστής  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπελιάτσκι ο οποίος είναι φυλακισμένος σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM