Το Sea-Watch 3 επιστρέφει στη Μεσόγειο, αλλά χωρίς την Καρόλα Ρακέτε

Το Sea-Watch 3 επιστρέφει στη Μεσόγειο, αλλά χωρίς την Καρόλα Ρακέτε Facebook Twitter
EPA
0

Η Sea-Watch ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ξαναρχίσει σύντομα αποστολές διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, αφού κέρδισε την δικαστική μάχη την οποία έδινε στην Ιταλία για να τερματιστεί η κατάσχεση του πλοίου της, του Sea-Watch 3, έπειτα από πέντε μήνες.

«Η Sea-Watch κέρδισε την έφεση που είχε υποβάλει στο Παλέρμο: Το Sea-Watch 3 είναι ελεύθερο!» ενημέρωσε η γερμανική ΜΚΟ μέσω Twitter. «Έπειτα από πέντε μήνες αποκλεισμού στο λιμάνι της Λικάτας, ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στη θάλασσα. Η δικαιοσύνη θριάμβευσε επί του [πρώην] νόμου περί Ασφαλείας», πρόσθεσε. Ο λεγόμενος νόμος περί Ασφάλειας προέβλεπε βαριά χρηματικά πρόστιμα και τη σύλληψη και την κατάσχεση πλοίων των ΜΚΟ που εισέρχονται χωρίς άδεια στην ιταλική επικράτεια. Υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, του Ματέο Σαλβίνι.

Η κατάσχεση του Sea-Watch 3 έγινε κατ' εντολή Ιταλών εισαγγελέων στα τέλη Ιουνίου, όταν η πλοίαρχός του Καρόλα Ρακέτε το οδήγησε χωρίς έγκριση στο λιμάνι του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει, παρότι τελούσε σε ισχύ πλήρης απαγόρευση στις ΜΚΟ ακόμη και να προσεγγίζουν ιταλικά λιμάνια. Η Ρακέτε είχε συλληφθεί, καθώς πέραν του ότι μπήκε στο λιμάνι χωρίς την έγκριση των ιταλικών αρχών, το πλοίο της ενεπλάκη σε σύγκρουση με ιταλικό πλοίο των τελωνείων, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σοβαρές ζημιές. Παρέμεινε υπό κράτηση για μερικές ημέρες.

Η υπόθεση έβαλε τη Ρακέτε για κάποιο διάστημα στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης τεταμένης δημόσιας συζήτησης και των αντεγκλήσεων στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Σαλβίνι είχε φθάσει στο σημείο να τη χαρακτηρίσει απειλή για την ιταλική εθνική ασφάλεια. Ο Ρούμπεν Νόιγκεμπαουερ, εκπρόσωπος της Sea-Watch 3, διευκρίνισε ότι η Ρακέτε, η οποία το τρέχον διάστημα ταξιδεύει στην Ανταρκτική, δεν θα επιστρέψει στον ρόλο του πλοιάρχου.

Το Sea-Watch 3 επιστρέφει στη Μεσόγειο, αλλά χωρίς την Καρόλα Ρακέτε Facebook Twitter
H Γερμανίδα πλοίαρχος Κάρολα Ρακέτε

Σύμφωνα με τον Γιοχάνες Μπάγερ, τον πρόεδρο της γερμανικής ΜΚΟ, η Sea-Watch και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αυτές που «σέβονταν τον νόμο και αυτό αποδείχθηκε» χθες. «Αδημονούμε να αναχωρήσουμε και κάποια στιγμή να επιτρέψουμε στα ιταλικά λιμάνια, χωρίς επιπλοκές ή επιθέσεις» από πλευράς ιταλικών αρχών, πρόσθεσε.

Άλλα δύο πλοία, της ΜΚΟ Mediterranea, το Alex και το Mare Jonio, βρίσκονται επίσης αποκλεισμένα στο λιμάνι στη Λικάτα, από τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM