Σε Τίρανα και Σκόπια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε Τίρανα και Σκόπια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Facebook Twitter
0

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί στα Τίρανα και τα Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.

Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που σχετίζονται με την ΕΕ. Απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκτιμηθεί το κατά πόσο είναι έτοιμες οι δύο χώρες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η επταμελής αποστολή, με επικεφαλής τον Τουν Κέλαμ (ΕΛΚ, Εσθονία) θα συναντήσει πολιτικούς ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου.

Θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια το Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν επίσης μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί η ΕΕ για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η προενταξιακή χρηματοδότηση στην πράξη.

Εν όψει της επίσκεψης, ο κ. Κέλαμ δήλωσε: «Το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεως χωρίς καθυστέρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Σχολιάζοντας το πρόσφατο κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ και τις διαδηλώσεις στην Αλβανία, προσέθεσε: «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM