Σε συναγερμό η Κίνα για τον τυφώνα Λέκιμα - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Σε συναγερμό η Κίνα για τον τυφώνα Λέκιμα - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι Facebook Twitter
0

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και 16 αγνοούνται στην ανατολική Κίνα από κατολίσθηση που προκλήθηκε από το πέρασμα του τυφώνα Λέκιμα.

Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και την απομάκρυνση από τις εστίες τους περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων μετά τον συναγερμό που σήμαναν οι αρχές για το πέρασμά του.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή της πόλης Ουεντσού, στην ανατολική Κίνα.

Ο τυφώνας Λέκιμα έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στην ανατολική επαρχία Ζετζιάνγκ συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 187 χιλιομέτρων την ώρα, αν και είχε εξασθενήσει σε σχέση με αυτό που αναμενόταν νωρίτερα, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

 

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας σήμανε σήμερα πορτοκαλί συναγερμό, τον δεύτερο υψηλότερο, μετά τον κόκκινο συναγερμό που είχε σημάνει χθες Παρασκευή, όταν ο τυφώνας είχε προκαλέσει την ακύρωση πτήσεων στην Ταϊβάν και το κλείσιμο αγορών και επιχειρήσεων στη νήσο.

Η κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο των 13 ανθρώπων, σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων βόρεια της παραλιακής πόλης Ουεντσού, από την κατάρρευση φυσικού φράγματος, σύμφωνα με το CCTV.

Ο τυφώνας κινείται τώρα προς το βορρά με ανέμους που πνέουν με 15 χιλιόμετρα την ώρα και σταδιακά εξασθενεί, μετέδωσε παράλληλα το Xinhua, επικαλούμενο την μετεωρολογική υπηρεσία.

Περίπου 625 πτήσεις στα αεροδρόμια του Πεκίνου, της Σανγκάης, του Γκουανγκτσού, της Σεντζέν και του Τσενγκντού προβλεπόταν να ακυρωθούν, σύμφωνα με το CCTV, το οποίο επικαλέστηκε την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας.

 

Μερικές δεκάδες σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ της Ζεντζιάνγκ και περιοχών στη βόρεια και την κεντρική Κίνα ματαιώθηκαν επίσης.

Περισσότεροι από 250.000 κάτοικοι της Σανγκάης και 800.000 στην επαρχία Ζεντζιάνγκ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του τυφώνα, ενώ 2,72 εκατομμύρια νοικοκυριά στην επαρχία αυτή αντιμετώπιζαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την πτώση γραμμών ηλεκτροδότησης λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 200 σπίτια σε έξι πόλεις της Ζετζιάνγκ κατέρρευσαν και 663.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν, σύμφωνα με το CCTV.

Λόγω του τυφώνα έκλεισε και η Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης. Επίσης έκλεισαν οι παραλιακές επιχειρήσεις στην Ζετζιάνγκ, ενώ το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων προειδοποίησε για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών και διαρροής τοξικών αερίων σε χημικά πάρκα και διυλιστήρια πετρελαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

«Συμφωνία έστω και για ένα τετραγωνικό εκατοστό του αφγανικού εδάφους είναι αδύνατη» τόνισε ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν
LIFO NEWSROOM
Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Διεθνή / Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέδεσε το περιστατικό με μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι όποιος είναι διαφορετικός από εσένα πρέπει να ανατρέπεται»
LIFO NEWSROOM
Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Διεθνή / Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Σύμφωνα με την αστυνομία της Γκλέντειλ, πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας της Turning Point USA, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα του σταδίου
LIFO NEWSROOM
«Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Διεθνή / «Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Τραμπ ζήτησε δημόσια από την υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, λέγοντας «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο, καταστρέφεται η φήμη και η αξιοπιστία μας»
LIFO NEWSROOM
Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Διεθνή / Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την Τρίτη, όπου θα τεθεί και η σοβαρή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από τρία ρωσικά MiG-31 την Παρασκευή
LIFO NEWSROOM
Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Διεθνή / Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Ο χρήστης του TikTok ανεβάζει τα βίντεο χαρακτηρίζοντάς τα ως «ειρηνική πράξη διαμαρτυρίας» με στόχο να μην «κανονικοποιηθεί» η εικόνα ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM