ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σε «ομηρία» λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εκατοντάδες αεροσκάφη - Αξίας άνω των 12 δισ. δολ.

«Όμηροι» των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκατοντάδες αεροσκάφη - Αξίας άνω των 12 δισ. δολ. Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Καθώς δυτικές εταιρείες και επιχειρήσεις παύουν τις δραστηριότητές τους ή αποσύρονται από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των εκτεταμένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων τους. 

Μεταξύ των ιδιοκτησιακών αυτών στοιχείων που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάσχεσης είναι και τα αεροπλάνα


Έως την Πέμπτη, υπήρχαν 523 αεροσκάφη που είχαν μισθώσει ρωσικοί αερομεταφορείς από ιδιωτικές εταιρείες εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ΙΒΑ.  


Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ishka, μιας άλλης συμβουλευτικής με εξειδίκευση στην αεροπλοΐα, η συνολική αξία αυτών των αεροσκαφών ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια


Μόνο η AerCap, η μεγαλύτερη εταιρεία μίσθωσης εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, είχε 142 αεροσκάφη μισθωμένα στη Ρωσία, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με την ΙΒΑ. 

Και παρότι κάποια αεροσκάφη κατάφεραν να επιστέψουν στις χώρες ιδιοκτησίας τους πριν το «πάγωμα» των πτήσεων από και προς Ρωσία, ελάχιστη είναι η χρησιμότητά τους για τους ιδιοκτήτες τους χωρίς τα σχολαστικά αρχεία συντήρησης που συνοδεύουν κάθε αεροσκάφος, λένε οι ειδικοί. 


Οι οικονομικές επιπτώσεις από την «ομηρία» των αεροσκαφών μπορεί να είναι εκτεταμένες, υποστηρίζουν πολλοί. Τέτοια αεροπλάνα χρηματοδοτούνται με πληθώρα τρόπων - μέσω τραπεζών, εταιρειών και επενδυτών τιτλοποιημένων δανείων


Η κατάσχεση των αεροσκαφών ίσως παράσχει στη Μόσχα μόνο βραχυπρόθεσμα κέρδη

Ένας λόγος για αυτό είναι πως τα αεροπλάνα χρειάζονται χώρο στάθμευσης και οι ρωσικοί αερομεταφορείς δεν είναι σε θέση να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν από εταιρείες -όπως η Boeing και η Airbus- που υπάγονται στη λίστα όσων έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη χώρα. 


Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM