Η Μπερενίσε Κεσάδα, πρώην Μις Νικαράγουα που σκόπευε να διεκδικήσει την αντιπροεδρία στις εκλογές της χώρας, συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

 

Η 28χρονη, που είχε αναδειχθεί Μις Νικαράγουα το 2017, συνελήφθη στο σπίτι της αργά το βράδυ της Τρίτης και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε το κόμμα της, Συμμαχία Πολιτών για την Ελευθερία. 

 

Η Κεσάδα «δεν έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο, της απαγορεύθηκε να φύγει από τη χώρα και να είναι υποψήφια για δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με το κόμμα, που απαίτησε την απελευθέρωση της 28χρονης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. 

 

Τη Δευτέρα κατατέθηκε η υποψηφιότητά της για αντιπρόεδρος, στο πλευρό του υποψήφιου προέδρου Όσκαρ Σομπαλβάρο, επιχειρηματία και πρώην διοικητή των Κόντρας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Confidencial, σε βάρος της Κεσάδα έγινε καταγγελία στο εκλογικό συμβούλιο της Νικαράγουα για «έγκλημα τρομοκρατίας», μετά τις δηλώσεις της σχετικά με την καταστολή ελευθεριών στη χώρα. 

 

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους, μεταξύ των οποίων πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία, ενόψει των εκλογών στις οποίες θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία του. 

 

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος μελών της οικογένειας του Ορτέγκα- μεταξύ των οποίων η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίλιο- όπως και σε βασικά στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα προειδοποίησαν ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να είναι ελεύθερες με τους περισσότερους αντιπάλους του Ορτέγκα φυλακισμένους. Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς φοβούνταν ότι θα συλληφθούν. 

 

Με πληροφορίες από Reuters