Σε κατάσταση λιμού πρέπει να κηρυχτεί η Γάζα, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε κατάσταση λιμού πρέπει να κηρυχτεί η Γάζα, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Περί τους 70 οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Κέντρου Δικαιοσύνης της Γενεύης και του Δικαστηρίου των Βρυξελλών) καλούν όλες τις αρμόδιες αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παρατηρείται ταχεία εξάπλωση του λιμού, σύμφωνα με το Euro-Med.

Είπε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται σε όλο τον θύλακα λόγω της εργαλειοποίησης της πείνας από το Ισραήλ ως «όπλο πολέμου» κατά του παλαιστινιακού λαού, επιφέροντας λιμό – κάτι που οι οργανώσεις λένε ότι είναι μέρος μιας γενοκτονίας, μια κατηγορία που το Ισραήλ έχει αρνηθεί.

«Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαΐου και είχε προηγηθεί η παρεμπόδιση της εισόδου φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω το πέρασμα της Ράφα», ανέφερε η δήλωση. «Χιλιάδες φορτηγά στην άλλη πλευρά του περάσματος της Ράφα είναι ακινητοποιημένα εδώ και εβδομάδες και είναι απρόσιτα για τους κατοίκους των οποίων η ζωή εξαρτάται από αυτά λόγω της απόφασης του Ισραήλ να λιμοκτονήσει τους ανθρώπους της Λωρίδας της Γάζας, να κλείσουν τα περάσματα και να αποτρέψουν την είσοδο της βοήθειας».

Το Euro-Med είπε ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν επίσημα καταγράψει 30 θανάτους λόγω λιμού και ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την πείνα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά, που επιδεινώνονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη.

Περίπου 200 φορτηγά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φορτηγών καυσίμων, αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα την Κυριακή μέσω της συνοριακής διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Χαλίντ Ζαγέντ, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το οποίο ήταν το κύριο σημείο εισόδου στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικές προμήθειες, έχει κλείσει για σχεδόν τρεις εβδομάδες, από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος καθώς ενέτεινε τη στρατιωτική του επίθεση στην περιοχή στις αρχές Μαΐου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM