Μεγάλη ποσότητα βροχής έπεσε στην Χαβάη με πλημμύρες να απειλούν περιοχές.

 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Χονολουλού ανακοίνωσε ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν πέσει ήδη πάνω από 300 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 48 ωρών. Καταρρακτώδης βροχή είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να πλημμυρίσουν. Υπήρχε απλώς πάρα πολύ νερό ταυτόχρονα, κάτι που οδήγησε σε πλημμύρες, λέει η δημοσιογράφος του KGMB/KHNL, Lynn Kawano.

 

Μεγάλο μέρος του Oahu χτυπήθηκε από έως και 50 χιλιοστά βροχής την ώρα τη Δευτέρα, ενώ σχεδόν 200 χιλιοστά έπεσαν συνολικά τη Δευτέρα, σπάζοντας τόσο το ημερήσιο όσο και το μηνιαίο ρεκόρ βροχόπτωσης.

 

«Οι βροχοπτώσεις αυτού του μεγέθους μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες και να επηρεάσουν περιοχές που συνήθως δεν πλημμυρίζουν», σύμφωνα με το NWS.

 

 

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ίγκ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, οι οποίες όπως είπε «αναμένεται να συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές από τις πλημμύρες σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία». Αυτό επιτρέπει τη χρήση κονδυλίων «για την υποστήριξη των προσπαθειών της πολιτείας και της κομητείας για την παροχή γρήγορης και αποτελεσματικής ανακούφισης από τα δεινά, τις ζημιές και τις απώλειες που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες επιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε ο Ίγκ στο Twitter.

 

Ενώ η βροχή δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες, μπορεί επίσης να βοηθήσει τη Χαβάη να ανακάμψει από την ξηρασία, καθώς περισσότερο από το μισό της πολιτείας, το 56%, βρίσκεται κάτω από κάποιο επίπεδο ξηρασίας.

 

 

Με πληροφορίες CNN