Σε ιχνηλάτηση για τον κορωνοϊό προχωρούν στον ΟΗΕ, μετά από θετικό κρούσμα στην αποστολή της Βραζιλιάς. 

 

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Marcelo Queiroga, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό λίγες ώρες αφότου είχε συνοδεύσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Μπολσονάρο στην έδρα του ΟΗΕ για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. Ο υπουργός Υγείας συνόδευσε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης, στο κτίριο του ΟΗΕ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο Queiroga φορούσε μάσκα, αλλά οι δύο ηγέτες όχι. Παρέμεινε σε καραντίνα στη Νέα Υόρκη. 

 

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

 

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί στενές επαφές ανάμεσα στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας δεν συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

 

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο αψήφησε την οδηγία του ΟΗΕ που ζήτησε να είναι εμβολιασμένοι όσοι παραστούν στη Γενική Συνέλευση. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, το μόνο μέλος της συνοδείας του στη Νέα Υόρκη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, λίγο πριν από το ταξίδι του εξέφρασε την άποψη ότι τα αντισώματά του λόγω της περιπέτειάς του με τον ιό τον προστατεύουν καλύτερα από ό,τι ένα εμβόλιο. 

 

H Anvisa, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Βραζιλίας, συνέστησε όλη η προεδρική αποστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να μπει σε καραντίνα και να υποβληθεί σε επιπλέον τεστ.  Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο αμέσως μετά την επιστροφή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπήκε σε καραντίνα στο σπίτι του και ματαίωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του. 

 

Με πληροφορίες από Reuters