Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής- Διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, τι διεκδικεί η Ελλάδα

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής- Διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, τι διεκδικεί η Ελλάδα Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πηγή φωτό EPA)
0

Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να είναι μακρά, με δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών- μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα διεκδικεί την έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό. «Ένα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική γραμμή στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουν να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον».

«Λάθος οι μειωμένοι πόροι για το προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, πόρους για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων αλλά και «έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι διαθέσιμοι πόροι για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχές προτάσεις.

«Είναι ένα λάθος διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να υποστηρίξουμε και τη Frontex, που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε σχετικά.

Κομισιόν: Σκληρή διαπραγμάτευση

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι μακρά και σκληρή.

«Για μας είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.

«Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια, θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα, αλλά επίσης και τα νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά συμφέροντα και πολλές ανησυχίες.

«Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ