ΤΩΡΑ

Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη δημοκρατιών και φταίει ο Σαλβίνι

Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη δημοκρατιών και φταίει ο Σαλβίνι Facebook Twitter
0

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών, από τον Ιούνιο που πήραν την εξουσία στα χέρια τους οι «αντισυστημικοί» λαϊκιστές και η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά. 

Η χώρα κατρακύλησε από την 21η την προηγούμενη χρονιά στην 33η θέση της κατάταξης το 2018, αναφέρει έκθεση του The Economist Intelligence Unit.

Η ελεύθερη πτώση οφείλεται πρωτίστως στα μέτρα που προώθησε η Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Εσωτερικών, αντιπροέδρου και ισχυρού άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάγιο -- που πάντως μοιάζει να γλιτώνει από τα βέλη του EIU.

Η χώρα πάσχει από μια αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους "ισχυρούς άνδρες", που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», εξηγεί το EIU.

Ο Σαλβίνι «χρησιμοποιεί συχνά ρητορική εναντίον των ξένων» συλλήβδην, ενώ τάσσεται υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζει.

Εξάλλου η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Καταγγέλλοντας πάνω απ' όλα την απόφαση που πήρε ο Σαλβίνι να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες», τονίζει η έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Έτσι, ο νόμος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που προώθησε ο Σαλβίνι και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ άλλων κατάργησε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες γυναίκες με παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM