Σε εφαρμογή από σήμερα η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σε εφαρμογή από σήμερα η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος που υπογράφηκε στο Παρίσι πέρσι μπήκε σε εφαρμογή επίσημα σήμερα, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.
Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν τη βιομηχανοποίηση.


Το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσιοποίησε χθες έκθεσή του στην οποία αποκαλύπτει ότι ο κόσμος χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου κατά ένα περαιτέρω 12 δις με 14 δις τόνους μέχρι το 2030 για να έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το επίπεδο είναι ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι χώρες και μπαίνει σε εφαρμογή σήμερα. Το έλλειμα αυτό των 12-14 δις τόνων, είπε η UNEP, είναι κατά 12 φορές το επίπεδο των ετήσιων εκπομπών και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανόμενων και των αεροπορικών μεταφορών.


Η UNEP δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τον στόχο αυτό, προειδοποιώντας για την πιθανότητα ανθρώπινης τραγωδίας αν δεν επιταχύνουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.


"Η επιστήμη δείχνει ότι χρειάζεται να κινηθούμε πολύ πιό γρήγορα", δήλωσε ο επικεφαλής της UNEP Έρικ Σόλχαϊμ. "Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων λόγω κλίματος που υποφέρουν από πείνα, φτώχια, αρρώστια και πολέμους θα αποτελεί συνεχή υπενθύμιση της αποτυχίας μας να δώσουμε λύσεις".


Ο Σόλχαϊμ είπε επίσης ότι η αύξηση προσπάθειας των κυβερνήσεων πρέπει να ξεκινήσει με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που θα διεξαχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Μαρακές του Μαρόκου.


Ο στόχος των 2 βαθμών σχετίζεται με την εποχή πριν την επέλαση της βιομηχανικής επανάστασης, όταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άρχισαν οι άνθρωποι να μεταβάλλουν το κλίμα με την εκπομπή στην ατμόσφαιρα των αερίων θερμοκηπίου - κυρίως διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα. Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί από τότε κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου.


Για να έχουν ελπίδα να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές πολύ παραπάνω από ό,τι τώρα - συγκεκριμένα, κατά 15 με 17 δις τόνους παραπάνω, μέχρι και το 2030, είπε η UNEP στην έκθεση που δημοσίευσε χθες. Μερικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό αυτό, δεδομένων των σημερινών αυξητικών τάσεων των εκπομπών, οι οποίες έφτασαν τους 52.7 δις τόνους το 2014. Η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους είναι η Κίνα, που ακολουθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα - η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης - έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της UNEP, είναι πολύ νωρίς ακόμα να διαπιστωθεί αν αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη.


Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες τις οποίες επικαλείται η UNEP, η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου εάν εφαρμοστεί πλήρως.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στους Bob Vylan την είσοδο στη χώρα μετά το σύνθημα για τους IDF στο Glastonbury

Διεθνή / Έρευνα στους Bob Vylan για σύνθημα με τους IDF στο Glastonbury – Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η υπόθεση έχει καταγραφεί ως «παραβίαση της δημόσιας τάξης», ενώ η εταιρεία που εκπροσωπούσε το συγκρότημα διέκοψε τη συνεργασία τους
LIFO NEWSROOM
Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Διεθνή / Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Οι επιθέσεις δεν οργανώνονται από κάποιο ισλαμιστικό παρακλάδι, αλλά –σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές– από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Διεθνή / ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει αν η COVID-19 ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις προς την κινεζική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

O Ζοχράν Μαμντάνι αρνήθηκε ότι είναι κομμουνιστής, όπως τον κατηγόρησε ο Τραμπ, αλλά επανέλαβε τη δέσμευσή του να αυξήσει τους φόρους στους πλουσιότερους κατοίκους της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM