Σε εφαρμογή από σήμερα η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σε εφαρμογή από σήμερα η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος που υπογράφηκε στο Παρίσι πέρσι μπήκε σε εφαρμογή επίσημα σήμερα, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.
Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν τη βιομηχανοποίηση.


Το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσιοποίησε χθες έκθεσή του στην οποία αποκαλύπτει ότι ο κόσμος χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου κατά ένα περαιτέρω 12 δις με 14 δις τόνους μέχρι το 2030 για να έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το επίπεδο είναι ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι χώρες και μπαίνει σε εφαρμογή σήμερα. Το έλλειμα αυτό των 12-14 δις τόνων, είπε η UNEP, είναι κατά 12 φορές το επίπεδο των ετήσιων εκπομπών και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανόμενων και των αεροπορικών μεταφορών.


Η UNEP δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τον στόχο αυτό, προειδοποιώντας για την πιθανότητα ανθρώπινης τραγωδίας αν δεν επιταχύνουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.


"Η επιστήμη δείχνει ότι χρειάζεται να κινηθούμε πολύ πιό γρήγορα", δήλωσε ο επικεφαλής της UNEP Έρικ Σόλχαϊμ. "Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων λόγω κλίματος που υποφέρουν από πείνα, φτώχια, αρρώστια και πολέμους θα αποτελεί συνεχή υπενθύμιση της αποτυχίας μας να δώσουμε λύσεις".


Ο Σόλχαϊμ είπε επίσης ότι η αύξηση προσπάθειας των κυβερνήσεων πρέπει να ξεκινήσει με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που θα διεξαχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Μαρακές του Μαρόκου.


Ο στόχος των 2 βαθμών σχετίζεται με την εποχή πριν την επέλαση της βιομηχανικής επανάστασης, όταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άρχισαν οι άνθρωποι να μεταβάλλουν το κλίμα με την εκπομπή στην ατμόσφαιρα των αερίων θερμοκηπίου - κυρίως διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα. Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί από τότε κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου.


Για να έχουν ελπίδα να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές πολύ παραπάνω από ό,τι τώρα - συγκεκριμένα, κατά 15 με 17 δις τόνους παραπάνω, μέχρι και το 2030, είπε η UNEP στην έκθεση που δημοσίευσε χθες. Μερικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό αυτό, δεδομένων των σημερινών αυξητικών τάσεων των εκπομπών, οι οποίες έφτασαν τους 52.7 δις τόνους το 2014. Η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους είναι η Κίνα, που ακολουθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα - η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης - έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της UNEP, είναι πολύ νωρίς ακόμα να διαπιστωθεί αν αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη.


Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες τις οποίες επικαλείται η UNEP, η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου εάν εφαρμοστεί πλήρως.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM