Σε δημοπρασία κρασί διαστημικής παλαίωσης - Στο 1 εκατ. δολάρια εκτιμάται η τιμή πώλησής του

Σε δημοπρασία κρασί διαστημικής παλαίωσης - Εκτιμάται πως θα πιάσει 1 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Σε δημοπρασία βγαίνει το Petrus 2000 που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη επί ένα και πλέον έτος.
0

Ένα μπουκάλι Pétrus 2000 -κρασί φτιαγμένο στο Μπορντό από τη φημισμένη γαλλική ποικιλία αμπέλου μερλό- βρισκόταν επί 14 μήνες σε τροχιά γύρω από τη Γη, στο πλαίσιο έρευνας, ιδιωτικής χρηματοδότησης. 

Την Τρίτη, ο Christie's ανακοίνωσε πως το κρασί είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά. 

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά την τιμή πώλησης του εκλεκτού οίνου στο 1 εκατομμύριο δολάρια

Όπως ανέφερε στο BBC, ο Τιμ Τρίπτρι - Master of Wine που δουλεύει για τον Christie's, μαζί με το... διαστημικής ωρίμανσης κρασί θα δοθεί ένα κανονικό Pétrus 2000, «οπότε ο τυχερός αγοραστής θα μπορέσει να συγκρίνει τα δύο κρασιά». 

Τον Νοέμβριο του 2019, η Space Cargo Unlimited έστειλε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) 12 μπουκάλια κρασιού. Μετά από περισσότερες από 400 ημέρες στο διάστημα και 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε μηδενική βαρύτητα, η παρτίδα επέστρεψε στη Γη, τον Ιανουάριο του 2021.

Οι επιστήμονες το ανέλυσαν και μια ομάδα έμπειρων οινολόγων το δοκίμασαν, τον Μάρτιο, στο ινστιτούτο οινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό για να το συγκρίνουν με το γήινης παλαίωσης κρασί. Η Τζέιν Άνσον, δημοσιογράφος και συγγραφέας τού Inside Bordeaux, ήταν μία από τις λίγες τυχερές. 

«Είναι δύσκολο για μένα να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο. Σίγουρα, όμως, ήταν διαφορετικό. Τα αρώματά του ήταν πιο λουλουδάτα και πιο καπνιστά - αυτό, δηλαδή, που ούτως ή άλλως συμβαίνει στο Petrus όταν ωριμάσει» ανέφερε η ίδια. Πρόσθεσε δε, πως η επιλογή του Petrus να σταλεί σε τροχιά ήταν έξυπνη, όχι λόγω της φήμης του, αλλά της ιδιότητάς του στην παλαίωση.

Το συγκεκριμένο είναι και το μοναδικό Petrus που θα δημοπρατηθεί - καθώς τρία από τα διαστημικά μερλό ανοίχτηκαν για δοκιμή και τα υπόλοιπα οκτώ κρατήθηκαν για μελλοντική μελέτη. 

Με πληροφορίες από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ