Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την ημέρα που η Μάργκαρετ Κίναν έκανε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του κορωνοϊού.

 

Ήταν εκείνη που τον Δεκέμβριο του 2020 δέχτηκε να της χορηγηθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech εκτός κλινικής δοκιμής.

 

Εικόνες της Βρετανίδας γιαγιάς να σηκώνει το μανίκι της δίπλα στη νοσοκόμα Μέι Πάρσονς έγιναν παγκόσμια πρωτοσέλιδα και σηματοδότησαν την έναρξη της πρώτης μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Δύση.

 

Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, η 91χρονη σήμερα Κίναν λέει σε συνέντευξή της στο BBC ότι ακόμα και σήμερα συχνά τη σταματούν άγνωστοι στον δρόμο για να την ευχαριστήσουν.

 

«Πηγαίνετε να κάνετε το εμβόλιο» είναι το δικό της επετειακό μήνυμα σε όλους παραμένουν διστακτικοί. «Σας παρακαλώ, κάντε το εμβόλιο γιατί θα σώσει τη ζωή σας και τη ζωή των φίλων και της οικογένειάς σας», λέει φορώντας τη μάσκα της.

 

«Μην το σκέφτεσαι, απλώς πήγαινε να το κάνεις – απλώς κάνε το».

 

Τον Σεπτέμβριο η Μάργκαρετ Kίναν έκανε την αναμνηστική δόση. «Ένιωσα υπέροχα, ειλικρινά, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα πράγματα πήγαν τόσο καλά μετά. Εκείνη την εποχή δεν ένιωθα καλά, αλλά μόλις το έκανα αυτό το εμβόλιο, τα πράγματα άρχισαν να είναι καλύτερα, έτσι είχα μια υπέροχη χρονιά - χάρη στο NHS» είπε.

 

Η γιαγιά, που μόλις πριν από έξι χρόνια, συνταξιοδοτήθηκε από το κοσμηματοπωλείο που δούλευε για περισσότερα από 60 χρόνια, έχει αποτελέσει σύμβολο για την εποχή της πανδημίας.

 

Η Μάργκαρετ Κίναν από το Coventry, εμβολιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιοχής στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

 

Περισσότερες από 51 εκατομμύρια πρώτες δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με περισσότερες από 46 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις.

 

 

 

Με πληροφορίες του BBC/Washinton Post