Σαρλ Μισέλ: Ειδική σύνοδος κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο στις 24-25 Σεπτεμβρίου

Σαρλ Μισέλ: Ειδική σύνοδος κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο στις 24-25 Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει ειδική σύνοδος κορυφής τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα στην επιστολή- πρόσκληση προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, για την έκτακτη σύνοδο που θα γίνει την Τετάρτη για τη Λευκορωσία, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λίγες ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λευκορωσία, τονίζοντας ότι ο λαός της χώρας «έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη».

Ακολούθησε η επιστολή- πρόσκληση προς τους ηγέτες, στην οποία ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την ανατολική Μεσόγειο.

Αφού κάνει αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας, ο Σαρλ Μισέλ καταλήγει: «Σε ό,τι αφορά το άλλο βασικό θέμα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να δώσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο ζήτημα κατά τη διάρκεια ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου».

«Απαράδεκτα όσα έχουμε δει στη Λευκορωσία»

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται. «Αυτά που έχουμε δει στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτα. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Η βία που ακολούθησε εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ έχει αρχίσει να εργάζεται για κυρώσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του. Για να επιτραπεί αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ειρηνικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση», υπογραμμίζει ακόμη ο Σαρλ Μισέλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM