Σαρλ Μισέλ: Ειδική σύνοδος κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο στις 24-25 Σεπτεμβρίου

Σαρλ Μισέλ: Ειδική σύνοδος κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο στις 24-25 Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει ειδική σύνοδος κορυφής τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα στην επιστολή- πρόσκληση προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, για την έκτακτη σύνοδο που θα γίνει την Τετάρτη για τη Λευκορωσία, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λίγες ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λευκορωσία, τονίζοντας ότι ο λαός της χώρας «έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη».

Ακολούθησε η επιστολή- πρόσκληση προς τους ηγέτες, στην οποία ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την ανατολική Μεσόγειο.

Αφού κάνει αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας, ο Σαρλ Μισέλ καταλήγει: «Σε ό,τι αφορά το άλλο βασικό θέμα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να δώσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο ζήτημα κατά τη διάρκεια ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου».

«Απαράδεκτα όσα έχουμε δει στη Λευκορωσία»

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται. «Αυτά που έχουμε δει στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτα. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Η βία που ακολούθησε εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ έχει αρχίσει να εργάζεται για κυρώσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του. Για να επιτραπεί αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ειρηνικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση», υπογραμμίζει ακόμη ο Σαρλ Μισέλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ