Σαρκοζί: Φυλάκιση 7 ετών και πρόστιμο μαμούθ προτείνει η εισαγγελία για τη χρηματοδότηση από τον Καντάφι

Σαρκοζί: Φυλάκιση 7 ετών και πρόστιμο μαμούθ προτείνει η εισαγγελία για τη χρηματοδότηση από τον Καντάφι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) ζήτησε ποινή φυλάκισης επτά ετών και πρόστιμο 300.000 ευρώ εις βάρος του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δικάζεται για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι, το 2007.

Ζητήθηκε επίσης πενταετής ποινή στέρησης του δικαιώματος ψήφου κατά του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος άκουγε ανέκφραστος τις προτάσεις των εισαγγελέων.

Για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, η PNF ζήτησε ποινές φυλάκισης έξι ετών και πρόστιμο 100.000 ευρώ για τον Κλοντ Γκεάν και φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ για τον Μπρις Ορτεφέ, δύο πρώην υπουργούς που επίσης δικάζονται στην υπόθεση. Ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ ζητήθηκε και για τον πρώην ταμία της εκστρατείας.

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα εβδομάδων της ακροαματικής διαδικασίας, «προέκυψε μια πολύ ζοφερή εικόνα ώγια ένα μέρος της Δημοκρατίας μας», δήλωσε ο εισαγγελέας, στοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για «μανιώδη αναζήτηση χρηματοδότησης» για την ικανοποίηση μιας «πολιτικής φιλοδοξίας» και προειδοποίησε ότι «μόνο μια ποινή φυλάκισης και ένα αυστηρό πρόστιμο θα ήταν ικανά να προστατεύσουν την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο άλλοτε ηγέτης του κράτους της Γαλλίας «αμφισβητεί τα γεγονότα και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορείται. Την Τετάρτη, η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη του πρώην αρχηγού του κράτους για διαφθορά, «απόκρυψη υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και εγκληματική συνωμοσία».

«Θα αποδείξω την αθωότητά μου, θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του για την εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η υπεράσπισή του θα αγορεύσει στις 8 Απριλίου, την τελευταία ημέρα της δίκης.

Με πληροφορίες από Le Monde

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM