Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη η πριγκίπισσα Μπασμά και η κόρη της- Ήταν στη φυλακή 3 χρόνια, χωρίς κατηγορίες

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη η πριγκίπισσα Μπασμά και η κόρη της- Ήταν στη φυλακή 3 χρόνια, χωρίς κατηγορίες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Μία πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας και η κόρη της, που ήταν φυλακισμένες για σχεδόν τρία χρόνια χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθερες. 

Πρόκειται για την 57χρονη πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ επιχειρηματίας και ακτιβίστρια- και την ενήλικη κόρη της Σουχούντ Αλ Σαρίφ, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν τον Μάρτιο του 2019

«Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά την αυθαίρετη φυλάκισή τους και έφτασαν στο σπίτι τους στην Τζέντα στις 6 Ιανουαρίου», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της 57χρονης. «Η πριγκίπισσα είναι καλά, αλλά θα ζητήσει ιατρική γνώμη. Φαίνεται καταπονημένη, αλλά είναι σε καλή διάθεση και ευγνώμων γιατί ξανασυνάντησε από κοντά τους γιους της», συμπλήρωσε. 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε κάνει ποτέ δημόσιο σχόλιο για την υπόθεση. Το 2020 η πριγκίπισσα Μπασμά, μέσω των social media, ανέφερε ότι κρατούνταν στο Ριάντ για πάνω από ένα χρόνο και ότι ήταν άρρωστη. 

Το μικρότερο παιδί του βασιλιά Σαούντ- που έχει πεθάνει- η πριγκίπισσα Μπασμά έχει υπάρξει επικριτική για το πώς η χώρα της αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Αναμενόταν να ταξιδέψει στην Ελβετία, για θεραπεία, την εποχή που συνελήφθη. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι την κατηγορούσαν πως προσπάθησε να πλαστογραφήσει διαβατήριο, είχε πει εκείνη την εποχή στενός συγγενής της. 

Αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά παρέμεινε φυλακισμένη όπως και η κόρη της η οποία ήταν μαζί της όταν συνελήφθη η πριγκίπισσα. 

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις συνθήκες της εξαφάνισης και κράτησης της πριγκίπισσας. Επίσης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν η υπόθεσή της συνδεόταν με παλιότερες συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας και γνωστών πολιτών, που κάποιες πηγές έχουν συνδέσει με την εδραίωση της εξουσίας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ή με τη λήψη σκληρών μέτρων κατά αντιφρονούντων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σε αίτηση προς τον ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 2020, η οικογένεια της πριγκίπισσας ανέφερε ότι ο λόγος της κράτησής της μπορεί να ήταν ότι υπήρξε «σκληρή επικρίτρια» για τις κακομεταχειρίσεις στη χώρα, όπως και επειδή έκανε ερωτήσεις για την «παγωμένη» περιουσία που είχε αφήσει ο πατέρας της.  

Άλλοι εκτιμούν ότι συνελήφθη εξαιτίας της στενής σχέσης της με τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, ο οποίος φέρεται να έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM