Σάνα Μάριν: «Όταν είσαι νέα και γυναίκα, η ρητορική μίσους που αντιμετωπίζεις συχνά σεξουαλικοποιείται»

Σάνα Μάριν: «Όταν είσαι νέα και γυναίκα, η ρητορική μίσους που αντιμετωπίζεις συχνά σεξουαλοποιείται» Facebook Twitter
EPA
0

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν λέει ότι η ίδια και οι νεαρές γυναίκες υπουργοί της έχουν γίνει στόχος εκτεταμένης ρητορικής μίσους για το φύλο και την εμφάνισή τους.

«Μπορούμε να δούμε ότι όταν είσαι νέα και γυναίκα, η ρητορική μίσους που αντιμετωπίζουμε συχνά σεξουαλικοποιείται», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θητεία της ως επικεφαλής της χώρας.

Η 36χρονη Μάριν, έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο τον Δεκέμβριο του 2019, με πέντε αρχηγούς κομμάτων στην κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της να είναι γυναίκες.

Η ίδια έχει περισσότερους από 540.000 ακολούθους στο Instagram και επιμένει ότι δεν επιτρέπει στη ρητορική μίσους να επηρεάσει τις αποφάσεις της. Ανησυχεί ωστόσο, μήπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και πιο επιβλαβή. «Ανησυχώ για τόσα άλλα και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν ανεχόμαστε αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Η Μάριν ωστόσο, έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τον Δεκέμβριο, όταν αποφάσισε να να βγει για διασκέδαση παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα είχε εκτεθεί στον κορωνοϊό. Τέσσερις μέρες αργότερα, ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά.

Το κλάμπινγκ της νεαρής πρωθυπουργού της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έγινε θέμα να κυκλοφορήσουν αρκετά memes σε όλο τον κόσμο, μερικά από τα οποία ήταν χιουμοριστικά και άλλα προσβλητικά.

Πολιτικοί της αντίπαλοι την κατέκριναν και γιατί εμφανίστηκε στα εξώφυλλα μερικών από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας στον κόσμο και επειδή συχνά την έβλεπαν με τραγουδιστές της ποπ και influencers στα social media στο Ελσίνκι.

«Είμαι αυτή που είμαι. Μια 36χρονη μητέρα και ένα νέο άτομο που έχει φίλους και κοινωνική ζωή», λέει η ίδια.

Η Μάριν, που της αρέσει να καθαρίζει το σπίτι της μόνη της και να τρέχει 20 χιλιόμετρα στην ύπαιθρο λέει ότι θέλει να φέρει την ανθρώπινη πλευρά στις υψηλότερες θέσεις της πολιτικής ηγεσίας και να δείξει σε άλλους συνομήλικούς της ότι οι νέοι μπορούν επίσης να ηγηθούν.

Τον Δεκέμβριο, η υπουργός αρμόδια για την αντιμετώπιση του COVID-19 της Φινλανδίας, Κρίστα Κίαρου, ανακοίνωσε ότι περιμένει μωρό τον Μάρτιο, καθιστώντας την την πέμπτο υπουργό στην κυβέρνηση Μάριν που παίρνει γονική άδεια ενώ είναι στην εξουσία.

«Παγκοσμίως η εικόνα ενός ηγέτη εξακολουθεί να είναι πολύ αρρενωπή και υπάρχουν λίγοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που ανήκουν στη νεότερη γενιά», λέει η Φινλανδή πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θέλει να το αλλάξει αυτό.

Σημειώνεται δε ότι έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ τον περασμένο Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι οι Φιλανδές πολιτικοί υπόκεινται σε «κακοποιητικά σχόλια» λόγω του φύλου τους στο Twitter, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από ομάδες δεξιών λογαριασμών, που δεν είναι ωστόσο ιδιαίτερα συντονισμένες.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ