Σάλος στο Βερολίνο: Έκθεση κάνει ήρωα έναν από τους δολοφόνους στο Μπατακλάν

Σάλος στο Βερολίνο: Έκθεση κάνει ήρωα έναν από τους δολοφόνους στο Μπατακλάν Facebook Twitter
Hayoung Jeon/EPA
1

Μια εγκατάσταση σε αίθουσα τέχνης του Βερολίνου έχει προκαλέσει σάλο, καθώς ανάμεσα στους «μάρτυρες» για τις πεποιθήσεις τους έχει τοποθετήσει και έναν από τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν το θάνατο στο Μπατακλάν. 

Οπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο, ο συγκεκριμένος δολοφόνος έχει τοποθετηθεί στην ίδια κατηγορία με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Σωκράτη και άλλες σημαντικές φυσιογνωμίες που θανατώθηκαν για τα πιστεύω τους. Η γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «βαθιά σοκαριστικό» γεγονός και διαμαρτυρήθηκε έντονα. 

Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση του επονομαζόμενου «Μουσείου Μαρτύρων» υπάρχουν οι φωτογραφίες 20 ανθρώπους, ιστορικές φιγούρες όλες, και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο τζιχαντιστής Ισμαέλ Ομάλ Μοστεφάι, ένας από τους τρεις δολοφόνους που σκόρπισε τον όλεθρο στο Μπατακλάν το 2015. 

Είναι χαρακτηριστικό πως δίπλα στη φωτογραφία του έχει τοποθετηθεί ένα εισιτήριο από τη συναυλία που είχε προγραμματιστεί εκείνο το μοιραίο βράδυ στο Μπατακλάν.

Η εγκατάσταση είναι ιδέα της ομάδας που φέρει το όνομα «Το άλλο μάτι του τίγρη» βρίσκεται στην γκαλερί Kunstquartier Bethanien. Πάντως, αντιδράσεις δεν έχει προκαλέσει μόνο στους Γάλλους, για προφανείς λόγους, αλλά και στα γερμανικά μίντια. 

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο καταδίκασε τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική δημιουργία, προσθέτοντας πως, σαφώς, και πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση, όμως, η συγκεκριμένη προκαλεί σύγχυση για το ποιος είναι μάρτυρας και ποιος τρομοκράτης. 

Οι διοργανωτές της έκθεσης, από την μεριά τους, αναφέρουν πως με τη σειρά τους καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας και συμπληρώνουν πως η έννοια του μάρτυρα έχει δοθεί στους συγκεκριμένους από τη θρησκεία, το κράτος ή κάποια οργάνωση και όχι από τους καλλιτέχνες. 

Ο δήμος Βερολίνου θέλοντας να αποσείσει τις ευθύνες του, τόνισε πως δεν στηρίζει τη συγκεκριμένη έκθεση ούτε οικονομικά ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. 

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει διαπράξει και στο παρελθόν αντίστοιχο σάλο. Το 2016, στην Κοπεγχάγη υπήρχε αντίστοιχη εγκατάσταση που είχε και τότε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, καθώς φαινόταν να εξωραΐζεται η τρομοκρατία.  

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Η κανονικοποίηση του ακραίου ισλάμ συνεχίζεται. Επιθέσεις που πλέον περνάνε στα ψιλά από τις ειδήσεις, άνθρωποι που τους βάζουν την ταμπέλα του φασίστα επειδή τόλμησαν να πουν ότι η Ευρώπη έχει θέμα με το μεταναστευτικό και με την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, τζιχαντιστές γίνονται έργα τέχνης και όλοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.