Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες χώρες

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες χώρες Facebook Twitter
0

Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

«Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», εξήγησε ο Λαβρόφ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο με την ΕΕ, εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών. «Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και οι δύο χώρες, επεσήμανε ο Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της covid-19.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ‘της διπλωματίας των εμβολίων’. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο Λαβρόφ.
 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/TASS/Sputnik

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM