Ρωσία: Σύλληψη ενός άνδρα για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Ελένα Γκριγκόριεβα

Ρωσία: Σύλληψη ενός άνδρα για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Ελένα Γκριγκόριεβα Facebook Twitter
0

Τη σύλληψη ενός άνδρα για τη δολοφονία της ακτιβίστριας της LGBTQI κοινότητας, Ελένα Γκριγκόριεβα, ανακοίνωσε η Ρωσική αστυνομία εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν ήταν έγκλημα μίσους

Σε ανακοίνωση της η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει ότι η Γκριγκόριεβα έφερε οκτώ πλήγματα από μαχαίρι στο πρόσωπο και την πλάτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει το όνομα του υπόπτου, για τον οποίο λέει ότι γεννήθηκε στο σοβιετικό Καζακστάν το 1981. Η 41χρονη ακτιβίστρια της κοινότητας LGBTQI, Ελένα Γκριγκόριεβα είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά το παρελθόν, για τις οποίες ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία όμως αδιαφόρησε, όπως δήλωσε άτομο από το περιβάλλον της.

Η Γκριγκόριεβα, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η Ανακριτική Επιτροπή, είχε εντοπισθεί το απόγευμα της Κυριακής έξω από ένα σπίτι στην οδό Πουλόφσκαγια με πολλαπλά τραύματα στο σώμα της από μαχαίρι. Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντινάρ Ιντρίσοφ σε ανάρτησή του στο Facebook είχε αναφέρει ότι η Ελένα Γκριγκόριεβα ήταν μια ακτιβίστρια του δημοκρατικού και αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος των LGBTQI, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα είχε πέσει θύμα βίας, ενώ δέχονταν απειλές ότι θα την δολοφονήσουν.

Η αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα RBK, επιβεβαίωσε ότι η Γκριγκόριεβα είχε δεχθεί απειλές, αλλά δήλωσε ότι οι απειλές αυτές δεν έδειχναν να συνιστούν κίνδυνο για τη ζωή της, αποδίδοντάς τες σε διενέξεις που είχε η ίδια με άτομα από το περιβάλλον της. Γνωστοί της ακτιβίστριας δεν απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο η δολοφονία της να έχει «κοινωνικά» κίνητρα. Συμπωματικά το όνομα της είχε βρεθεί στον κατάλογο με πιθανά θύματα που κοινοποίησε η λεγόμενη κίνηση «Πριόνι για τους LGBTQI» στην ιστοσελίδα της, μέσω της οποίας ανακοίνωνε την έναρξη από 1η Ιουλίου «της νέας σεζόν».

«Ήδη έχουμε ετοιμάσει επικίνδυνα και σκληρά δωράκια, τα οποία σύντομα θα δωρίσουμε..» έγραφε το κίνημα αυτό στην ιστοσελίδα του, περιλαμβάνοντας στον κατάλογο με τους πρωταρχικούς στόχους των ομοφοβικών, το τμήμα των LGBTQI στο Γιεκατερίνεμπουργκ, τον διευθυντή του προγράμματος «του ρωσικού δικτύου LGBTQI» Ίγκορ Κοτσέτκοφ και την Ελένα Γκριγκόριεβα.

Το κέντρο LGBTQI του Γιεκατερίνεμπουργκ στις 16 Ιουλίου έλαβε ένα e-mail που έφερε την υπογραφή του κινήματος «Πριόνι για τους LGBTQI». Άγνωστοι ζητούσαν από το κέντρο να κλείσει έως την 1η Αυγούστου και να μεταφέρει όλα τα χρήματα των συνεργατών του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Δώρισε ζωή», απειλώντας ότι αν δεν το κάνουν θα τους στείλουν εκρηκτικό μηχανισμό μέσω ντελίβερι ταχυφαγείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / RBK / Fontanka.ru

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM