Ενοχλημένη εμφανίζεται η Ρωσία από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «διαστρεβλώσουν» τον ρόλο της ΕΣΣΔ στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, ζητώντας να ξεκινήσει «σοβαρός διάλογος» με τους Αμερικανούς για το θέμα.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα αγανακτισμένοι από τις προσπάθειες διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων (...) της αποφασιστικής συμβολής της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Παρασκευή στη σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook και στην οποία ως δυνάμεις που νίκησαν τους Ναζί αναφέρονταν μόνο η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

 

«Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι δεν είχαν το θάρρος και τη βούληση να τιμήσουν τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού», συνεχίζει η Μόσχα, υπογραμμίζοντας τον «κολοσσιαίο αριθμό θυμάτων» της τότε Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη που έδωσε «εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας».

 

Χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα μικροπρεπείς» τις αμερικανικές δηλώσεις, η Ρωσία καλεί την Ουάσινγκτον να μην μετατρέψει την επέτειο της νίκης των Συμμάχων, το 1945, «σε ένα νέο πρόβλημα διμερών σχέσεων, οι οποίες ήδη διανύουν δύσκολες στιγμές».

 

Το θέμα του ρόλου που έπαιξε η ΕΣΣΔ στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας –με τίμημα 27 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς– είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τους Ευρωπαίους, με επικεφαλής τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς, ότι υποβαθμίζουν τη δράση της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Το Σάββατο η Ρωσία γιόρτασε τα 75 χρόνια από τη νίκη χωρίς τη συνηθισμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP