Ρήγμα στις σχέσεις ΕΕ–Κίνας προκαλεί η απόφαση για το TikTok

Ρήγμα στις σχέσεις ΕΕ–Κίνας προκαλεί η απόφαση για το TikTok Facebook Twitter
ΤikTok
0

Σε μία απόφαση που θεωρείται ορόσημο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα σε ζητήματα ψηφιακής κυριαρχίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ στην TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στην Κίνα, χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους από κυβερνητική παρακολούθηση.

Η απόφαση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για οποιαδήποτε επιχείρηση μεταφέρει δεδομένα από την ΕΕ στην Κίνα και σηματοδοτεί για πρώτη φορά ευθεία αντίδραση της ΕΕ στις κινεζικές νομοθεσίες επιτήρησης, όπως ο Νόμος για την Αντικατασκοπεία, ο Νόμος Εθνικής Ασφαλείας και ο Νόμος για την Κυβερνοασφάλεια.

«Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη. Μέχρι τώρα η Ευρώπη είχε εμπλακεί κυρίως σε νομικές αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ για τις ροές δεδομένων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αντίστοιχη κίνηση έναντι άλλης μεγάλης χώρας — και είναι η Κίνα», σχολιάζει ο Joe Jones, διευθυντής έρευνας στον Διεθνή Σύνδεσμο Επαγγελματιών Απορρήτου.

Η πλειοψηφία των επιβολών βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ μέχρι σήμερα είχε στόχο αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Όμως η ραγδαία άνοδος κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη, όπως οι SHEIN, Temu, Xiaomi και TikTok,έχει στρέψει πλέον την προσοχή και προς την Ανατολή.

Η ιρλανδική αρχή κατέληξε ότι η TikTok δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα γίνουν αντικείμενο πρόσβασης από τις κινεζικές αρχές, γεγονός που συνιστά παραβίαση της αρχής της ασφάλειας και της διαφάνειας της ΕΕ.

TikTok: Το ευρωπαϊκό καμπανάκι προς την Κίνα — και τις ΗΠΑ

Η απόφαση έχει επιπλέον διεθνή αντίκτυπο, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την πρόσβαση των κινεζικών αρχών στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί εδώ και καιρό να εξαναγκάσει τη ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok, να πουλήσει την πλατφόρμα σε αμερικανικά συμφέροντα.

Η ίδια η TikTok χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΕ «απογοητευτική» και «προηγούμενο με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη λειτουργία παγκόσμιων επιχειρήσεων στην Ευρώπη», εκτιμώντας ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.

Η TikTok υποστήριξε πως χρησιμοποιεί τις ίδιες νομικές βάσεις για τη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν χιλιάδες άλλες εταιρείες στην Ευρώπη. Αν και το Project Clover, μια επένδυση 12 δισ. ευρώ για την αποθήκευση δεδομένων σε ευρωπαϊκά data centers και την επιτήρηση από ανεξάρτητους φορείς, είχε στόχο να απαντήσει στις ευρωπαϊκές ανησυχίες, φαίνεται ότι δεν κρίθηκε επαρκές.

«Αν ακόμη και τέτοια μέτρα δεν θεωρούνται επαρκή, τότε τι ακριβώς είναι;», αναρωτήθηκε η Christine Grahn, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της TikTok στην Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τον κανονισμό ή να διακόψει πλήρως τις ροές δεδομένων προς την Κίνα, αν και δηλώνει πρόθεση να προσφύγει, αναβάλλοντας την αντίστροφη μέτρηση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κινεζικοί νόμοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εταιρείες να υποχρεωθούν να παραδώσουν δεδομένα στις αρχές, ακόμη και αν αυτά αποθηκεύονται εκτός Κίνας.

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ κινεζική εταιρεία που θα πει ‘συγγνώμη, αυτά τα δεδομένα βρίσκονται σε ευρωπαϊκό server και δεν μπορούμε να τα δώσουμε’», δήλωσε ο Tim Rühlig από το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ.

Ο καθηγητής Rogier Creemers του Πανεπιστημίου Leiden, αν και παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσο συχνά χρησιμοποιούνται αυτοί οι νόμοι, σημειώνει πως «ο κίνδυνος πρόσβασης στα δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ανύπαρκτος».

Εκτιμάται, τέλος, ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που μεταφέρουν δεδομένα στην Κίνα θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για τη συμμόρφωση με τον GDPR.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Διεθνή / Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε «έκτακτη ανάγκη εγκληματικότητας» στην Ουάσιγκτον, με στρατό, FBI και ICE στους δρόμους -Τα εγκλήματα μειώθηκαν, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000, αλλά τα δικαστήρια βουλιάζουν
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Διεθνή / Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί το CDC ως όχημα για την παραγωγή πολιτικών και υλικού που δεν αντικατοπτρίζουν την επιστημονική αλήθεια και στοχεύουν στη βλάβη, αντί στη βελτίωση, της δημόσιας υγείας», έγραψε χαρακτηριστικά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επόμενη ημέρα - Το παρών έδωσε και ο Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη ημέρα» - Παρών και ο Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Διεθνή / Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες σημειώνουν μεγάλη προέλαση στο Ντονμπάς, πλησιάζοντας επικίνδυνα Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ - Oυκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές περιγράφουν πώς κρατούν την τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια σε μια πιθανή περικύκλωση
LIFO NEWSROOM
Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Διεθνή / Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας προοριζόταν να αποκαλυφθεί εκατοντάδες χρόνια μετά, ωστόσο η κατασκευή ενός νέου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου άλλαξε τα σχέδια
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Διεθνή / Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Με τη νέα πολιτική της Southwest Airlines, η αγορά της δεύτερης θέσης θα είναι υποχρεωτική πριν την πτήση και η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Διεθνή / Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Η Νάπολη αλλάζει δραματικά λόγω υπερτουρισμού: παραδοσιακές γειτονιές αδειάζουν, οι ντόπιοι εκδιώκονται και οι εκκλησίες μετατρέπονται σε τουριστικά αξιοθέατα, ενώ τα κέρδη πηγαίνουν σε πλούσιους εκτός πόλης
LIFO NEWSROOM
Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Διεθνή / Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Η Γερμανία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά από 14 χρόνια - Όλοι οι 18χρονοι άνδρες θα περνούν από τεστ φυσικής κατάστασης από το 2027, με στόχο την ενίσχυση της Bundeswehr απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Διεθνή / Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια στη Γροιλανδία έλαβαν ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης (IUD) τις δεκαετίες '60 και '70, πολλές από τις οποίες χωρίς τη συναίνεσή τους
LIFO NEWSROOM
Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Διεθνή / Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Άλεξ, ζητώντας να κατηγορηθούν για «οργανωμένο έγκλημα» λόγω φερόμενης στήριξης διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
LIFO NEWSROOM
Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Διεθνή / Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη χρήση της ναυτικής βάσης Great Lakes για επιχειρήσεις της ICE και πιθανή αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στο Σικάγο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τον κυβερνήτη του Ιλινόις.
LIFO NEWSROOM
Οι σομελιέ του νερού πιστεύουν ότι μπορεί να ανταγωνιστεί το κρασί στα εστιατόρια, αλλά ποιος πληρώνει 19 λίρες για ένα μπουκάλι;

Διεθνή / Οι σομελιέ του νερού πιστεύουν ότι μπορεί να ανταγωνιστεί το κρασί, αλλά ποιος πληρώνει 19 λίρες για ένα μπουκάλι;

Τα εστιατόρια προτείνουν μοναδικούς συνδυασμούς φαγητών και νερών, όπως με τα κρασιά - Τι καθορίζει σύμφωνα με τους ειδικούς την γεύση του νερού
LIFO NEWSROOM