Reuters: Ο Έλον Μασκ αφαίρεσε την λειτουργία #ThereIsHelp από το Twitter για πρόληψη αυτοκτονιών

Reuters: Ο Έλον Μασκ αφαίρεσε την λειτουργία #ThereIsHelp από το Twitter για πρόληψη αυτοκτονιών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Twitter Inc. αφαίρεσε μια λειτουργία τις τελευταίες ημέρες, η οποία προωθούσε τηλεφωνικές γραμμές πρόληψης αυτοκτονιών σε χρήστες που αναζητούσαν συγκεκριμένο περιεχόμενο, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος, που δήλωσαν ότι διατάχθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη Έλον Μασκ.

Μετά τη δημοσίευση του θέματος, η εκπρόσωπος του Twitter, Ella Irwin, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω email ότι «διορθώνουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδείξεις μας. Απλώς αφαιρέθηκαν προσωρινά όσο το κάνουμε αυτό». «Αναμένουμε να τα επαναφέρουμε την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η αφαίρεση της λειτουργίας, γνωστής ως #ThereIsHelp, δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Είχε εμφανιστεί στην κορυφή συγκεκριμένων αναζητήσεων για επαφές σε πολλές χώρες με οργανισμούς υποστήριξης που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τον ιό του AIDS, τα εμβόλια, την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση, την COVID-19, τη φυλετική βία, τις φυσικές καταστροφές και την ελευθερία της έκφρασης.

Η εξάλειψή του θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την ευημερία των ευάλωτων χρηστών στο Twitter. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι οι προβολές επιβλαβούς περιεχομένου μειώνονται από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση τον Οκτώβριο και έχει δημοσιεύσει στο Twitter γραφήματα που δείχνουν πτωτική τάση, αν και ερευνητές και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έχουν εντοπίσει αύξηση των tweets με ρατσιστικές προσβολές και άλλο μισητό περιεχόμενο.

Λόγω εν μέρει των πιέσεων από ομάδες για την ασφάλεια των καταναλωτών, διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως Twitter, Google και Facebook, προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατευθύνουν τους χρήστες σε βοηθητικές τηλεφωνικές γραμμές, όταν υποψιάζονται ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Irwin του Twitter δήλωσε: «Η Google τα καταφέρνει πολύ καλά με αυτά στα αποτελέσματα αναζήτησης κι εμείς αντικατοπτρίζουμε βασικά κάτι από την προσέγγισή τους με τις αλλαγές που κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι υποδείξεις είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις και απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούν σωστά και ότι συνεχίζουν να είναι σχετικές».

Η Eirliani Abdul Rahman, η οποία συμμετείχε σε μια συμβουλευτική ομάδα περιεχομένου του Twitter, είπε ότι η εξαφάνιση του #ThereIsHelp ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική και βαθιά ενοχλητική».

Ακόμη και αν έχει αφαιρεθεί μόνο προσωρινά προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, «κανονικά θα έπρεπε να εργάζονται παράλληλα σε αυτό, όχι να το αφαιρούν», τόνισε.

Η εταιρεία AIDS United με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία προωθήθηκε μέσω του #ThereIsHelp, και η iLaw, μια ταϊλανδέζικη ομάδα για την υποστήριξη της ελευθερίας έκφρασης, δήλωσαν στο Reuters ότι η εξαφάνιση της λειτουργίας αποτέλεσε έκπληξη γι’ αυτούς.

Η AIDS United σημείωσε ότι μια ιστοσελίδα με την οποία συνδεόταν η λειτουργία του Twitter προσέλκυε περίπου 70 προβολές την ημέρα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Έκτοτε, έχει προσελκύσει συνολικά 14 views.

Ο Damar Juniarto, εκτελεστικός διευθυντής του συνεργαζόμενου με το Twitter δικτύου, Southeast Asia Freedom of Expression Network, έγραψε στο Twitter για την εξαφανισμένη λειτουργία και δήλωσε ότι «ανόητες ενέργειες» από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οργάνωσή του να την εγκαταλείψει.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει άμεσα γιατί ο Μασκ διέταξε την αφαίρεση της λειτουργίας. Οι πηγές με γνώση της απόφασής του αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή φοβούνται αντίποινα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συναντήσει τα μηνύματα #ThereIsHelp.

Πηγές με γνώση της απόφασης του Μασκ να διατάξει την αφαίρεση της λειτουργίας αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή φοβήθηκαν αντίποινα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δει τα μηνύματα #ThereIsHelp.

Το Twitter είχε εισάγει κάποιες τέτοιου είδους λειτουργίες πριν από περίπου πέντε χρόνια, με ορισμένες διαθέσιμες σε περισσότερες από 30 χώρες, σύμφωνα με τα tweets της εταιρείας. Το Twitter είχε δηλώσει μάλιστα πως είχε ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να «έχουν πρόσβαση και να λαμβάνουν υποστήριξη στην υπηρεσία μας όταν τη χρειάζονται περισσότερο».

Ο Alex Goldenberg, επικεφαλής αναλυτής πληροφοριών στο μη κερδοσκοπικό Network Contagion Research Institute, δήλωσε ότι οι υποδείξεις που είχαν εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης μόλις πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν πλέον ορατές μέχρι την Πέμπτη.

Με τους συναδέλφους του δημοσίευσαν τον Αύγουστο μια μελέτη που δείχνει ότι μηνιαίες αναφορές στο Twitter ορισμένων όρων που σχετίζονται με αυτοτραυματισμό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 500% σε σχέση με τον προηγούμενο περίπου χρόνο, με τους νεότερους χρήστες να κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν βλέπουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.

«Εάν αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική μιας αλλαγής πολιτικής που δείχνει ότι δεν θα παίρνουν πλέον σοβαρά αυτά τα ζητήματα, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε. «Είναι αντίθετο με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Μασκ να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών».

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταπολεμήσει την παιδική πορνογραφία στο Twitter και έχει επικρίνει τον χειρισμό του θέματος από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Ωστόσο έκοψε μεγάλα τμήματα των ομάδων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση με δυνητικά επιλήψιμο υλικό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ